Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

M krävs på besked om statlig skola

Inför valet 2010 lovade regeringspartierna att effekterna av kommunaliseringen av skolan skulle utredas. Men ännu har ingen utredning kommit och nu kräver Lärarnas riksförbund Moderaterna på besked i frågan.

– Kommunerna har inte klarat av sitt ansvar för skolan, det är helt uppenbart, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Förbundet har – med stöd av Folkpartiledaren Jan Björklund – krävt att staten ska återta ansvaret för skolan.

– Sverige sjunker i de internationella rankningslistorna, lärarna har nästan lägst lön i hela OECD-området och skillnaderna mellan skolor är enorma, säger Metta Fjelkner.

Framförallt är det socialt och ekonomiskt utsatta områden som drabbas, anser hon.

– I dag spelar det väldigt stor roll var ett barn föds geografiskt, i vilken etnisk och social miljö. Vi har till och med visat att föräldrarnas ekonomi spelar roll för barnens lärande.

Hon efterlyser ett tydligt ställningstagande från Moderaterna i frågan under den pågående partistämman.

– Regeringen och riksdagen har skärpt den statliga kontrollen över skolan, när det gäller skollagen och myndighetstillsyn. Men staten måste kliva in och ta ansvar för finansieringen av verksamheten, så att skolan får möjlighet att kompensera elever som av olika skäl inte har möjlighet att nå sin fulla potential.

Tolv procent av eleverna som går ut årskurs nio saknar i dag behörighet till gymnasiet.

– När kommunerna inte klarar av att lösa detta på 20 år så måste staten kliva in och ta ansvar för elevernas rätt att få det de har rätt till enligt skollagen, säger Metta Fjelkner.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.