Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-28 13:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/m-ledaren-friska-smittbarare-maste-fa-sjukpeng/

SVERIGE

M-ledaren: Friska smittbärare måste få sjukpeng

Ulf Kristersson (M) vill ha besked från regeringen om corona.
Ulf Kristersson (M) vill ha besked från regeringen om corona. Foto: Jonas Lindkvist

Stopp för allmänna sammankomster, slopad karensdag och staten behöver ta över sjuklöneansvaret från företagen. Det är krav som partierna tar med sig till onsdagens möte med statsministern om nya coronaviruset.

Stefan Löfven har bjudit in alla partiledare för att diskutera åtgärder mot smittspridningen. Mötet sker klockan 11 på onsdagen. Ulf Kristersson har framför allt med sig två krav till regeringen.

– Regeringen måste fatta beslut som garanterar tillgången till skyddsutrustning som måste finnas i alla regioner. Flera regioner varnar för brist. Det här är det mest akuta, säger Moderaternas partiledare.

Han vill också se snabba åtgärder som syftar till att de som är sjuka verkligen stannar hemma. Staten måste enligt Ulf Kristersson ta över sjuklöneansvaret de första veckorna från arbetsgivarna. Han vill också att karensdagen slopas och att även den som bär på smitta men inte är sjuk kan få sjukpeng.

Nyamko Sabuni (L) och Jimmie Åkesson (SD) på väg in till mötet som Stefan Löfven kallat alla partiledare till.
Nyamko Sabuni (L) och Jimmie Åkesson (SD) på väg in till mötet som Stefan Löfven kallat alla partiledare till. Foto: Jonas Lindkvist

Folkhälsomyndigheten har sagt att man vill ha ett beslut om begränsningar av sammankomster som samlar större folkmassor. Ulf Kristersson förväntar sig att regeringen har förberett ett sådant beslut.

Moderaterna ska enligt plan själva ha en stor sammankomst nästa helg, Sverigedagarna, med kommunpolitiker och andra från hela landet. Ulf Kristersson flaggar för att mötet kan komma att ställas in, beroende på vilka besked myndigheterna kommer med.

Moderaterna har tidigare varit kritiska till att skolorna enligt dem fått otydliga besked om hur de ska hantera smittspridningen. Ulf Kristersson väljer nu att tona ner kritiken.

– Informationsgivningen är en sådan sak som behöver utvärderas i sinom tid men nu är allt fokus på att stoppa smittspridningen, säger han.

Även Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson deltar på mötet med statsministern. Han vill veta om nödvändig lagstiftning finns på plats för att stoppa större publikarrangemang. Ekonomiska resurser är en annan avgörande fråga, enligt Anders W Jonsson.

– Det får inte vara så att nödvändiga åtgärder uteblir för att våra myndigheter och regioner och kommuner saknar pengar, säger han.

Även Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson deltar på mötet med statsministern.
Även Centerns vikarierande partiledare Anders W Jonsson deltar på mötet med statsministern. Foto: Jonas Lindkvist

Enligt vikarierande C-ledaren pågår fortlöpande förhandlingar mellan partierna bakom Januariavtalet om vilka resurser som ska skjutas till i den extra ändringsbudget som finansminister Magdalena Andersson har aviserat. Efter lunch har de fyra partierna kallat till en pressträff om en sådan budget.

SD-ledaren Jimmie Åkesson förväntar sig att få information och svar på frågor om saktfärdighet från regering och myndigheter.

– Varför har vi det här mötet nu och inte för en vecka sen? Varför gör svenska myndigheter andra bedömningar än andra länders myndigheter? Det skulle vara intressant att höra varför man gör andra bedömningar när det gäller stora folksamlingar och kollektivtrafik, säger han.

Jimmie Åkesson (SD).
Jimmie Åkesson (SD). Foto: Jonas Lindkvist

Han anser att regeringen och Folkhälsomyndigheten borde ha gått ut med en rekommendation om att undvika större folksamlingar i ett tidigare skede. Något sådant beslut finns inte i nuläget men både regeringen och myndigheten har öppnat för att det kan komma.

Liberalernas Nyamko Sabuni säger att även om inte regeringen eller Folkhälsomyndigheten fattat något sådant beslut ännu har alla ett eget ansvar.

– VI som enskilda personer kan fatta beslut om hur vi som enskilda kan skydda oss bäst men också hur vi kan skydda människor omkring oss som är särskilt utsatta, äldre och sjuka. Man måste inte vänta på Folkhälsomyndigheten, man kan ta det ansvaret själv, säger hon.

Hon besökte själv ett riskområde i Italien för några veckor sen.

– Jag har följt myndigheternas rekommendationer, vilket jag anser att alla måste göra om vi ska få koll på läget. Vid den tiden för några veckor sen var rekommendationen att vara försiktig, säger hon.

Både Miljöpartiet, Liberalerna och Vänsterpartiet öppnar för att slippa karensavdraget för sjuka.

– Det är fortfarande så att många går till jobbet när de hostar och nyser. Det beskedet bör man kunna komma med i dag. Sen vill vi se att sjukvården får veta att de får ersättning för alla ökade kostnader, både för coronaviruset men också så att vanlig sjukvård inte ställs in eller blir lidande, säger Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.

Läs mer: Stor intervju med statsepidemiologen Anders Tegnell

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt