Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-05 02:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/m-och-kd-nobbar-regeringens-omstridda-krislag-igen/

SVENSK POLITIK

Lagrådet vill ändra i omstridda krislagen

Lena Hallengren (S).
Foto: Lotta Härdelin

Regeringen har klubbat ett nytt förslag till lagstiftning som ska ge ministrarna större handlingsutrymme att agera i coronakrisen. Lagrådet vill se ändringar och flera partier säger nej.

– Regeringens förslag är hastigt framtaget och det märks på kvaliteten, säger Tobias Billström (M).

Enligt lagförslaget ska regeringen få möjlighet att själv snabbt utfärda nya bestämmelser om exempelvis begränsningar av folksamlingar, stängning av köpcentrum och begränsningar av transporter. Regeringen vill också få mandat att omfördela mediciner och skyddsutrustning från privata vårdgivare.

Det handlar om att flytta makt som tidigare legat i riksdagen till regeringen.

Efter kritik från oppositionen i helgen lade regeringen till förbehållet att besluten i efterhand ska prövas av riksdagen, ett slags vetorätt.

Ulf Kristersson (M).
Foto: Alexander Mahmoud

Socialminister Lena Hallengren (S) välkomnar oppositionens bidrag till lagförslaget men försvarar regeringens behov av vida ramar i virusbekämpningen.

– Vi gör detta eftersom smittan sprids väldigt snabbt och vi kan behöva vidta åtgärder som vi i dag kanske inte kan förutse. Det här ger regeringen ett mandat att agera snabbare och mer kraftfullt, kanske mer i likhet med andra länder så att man kommer att kunna stänga verksamheter och platser där det finns risk för smittspridning, säger hon.

Förslaget snabbehandlades av lagrådet redan på måndagen, samma dag som det klubbades av regeringen. Lagrådet är med på att det kan krävas mer befogenheter än vad smittskyddslagen ger i dag. Dock vill man att det förtydligas för vilka åtgärder lagen får användas. Lagrådet vill också ha preciserat att riksdagen ska få pröva regeringens beslut helst samma dag eller senast dagen efter.

Trots regeringens tillägg anser Moderaterna inte att det nya förslaget är acceptabelt. I ett pm som DN tagit del av sägs att kravet på att beslut i efterhand ska underställas riksdagens prövning inte är tillräckligt preciserat. Moderaterna vill ha ordet ”omedelbart” istället för ”snarast”.

Moderaterna vill också se en enklare procedur än regeringen föreslår för hur riksdagen i efterhand ska pröva besluten.

Tobias Billström är partiets gruppledare i riksdagen.

– Vi är i grunden positiva till att regeringen har handlingskraft att fatta snabba beslut mot smittspridningen men regeringens förslag är hastigt framtaget och det märks på kvaliteten.

Finns det inte en risk att ni med era invändningar sätter käppar i hjulet för virusbekämpningen?

– Det är viktigt att regeringen kan agera kraftfullt för att bekämpa smittspridningen, men det är också viktigt att maktbalansen mellan riksdag och regering upprätthålls. Det är en demokratisk fråga, säger Tobias Billström.

Även Kristdemokraterna nobbar det nya lagförslaget. KD anser att lagen måste ange hur de som som drabbas av besluten om exempelvis stängda gallerior eller järnvägsstationer ska få ekonomisk ersättning. Samma invändning kommer från Moderaterna.

KD anser inte heller att regeringen har förklarat varför nuvarande lagstiftning, som ger regionala smittskyddsläkare långgående befogenheter, inte räcker till.

Acko Ankarberg (KD), ordförande i riksdagens socialutskott, påpekar att hennes parti vill ge regeringen rätt verktyg i kampen mot coronaviruset.

– Men vi tycker fortfarande inte att vi har fått svar från regeringen på de frågor som vi ställt, säger hon.

Sverigedemokraterna delar kritiken från M och KD. Lagrådsremissen granskas även av övriga riksdagspartier. Vänsterpartiet var kritiskt till det första utkastet men hade på måndagseftermiddagen inte tagit slutgiltig ställning till den nya versionen.

https://twitter.com/BuschEbba/status/1247121180072476672

Socialminister Lena Hallengren hoppas att riksdagen kan behandla lagändringen redan denna vecka. Hon anser inte att Tobias Billströms beskrivning av processen är rättvis.

– Vår uppfattning är att vi har arbetat för att förankra det här i riksdagen även om proceduren har varit snabbare än man är van vid. Det har inte gått för fort. Jag tror inte att någon skulle förlåta oss om vi säger att det behöver ta ännu längre tid, säger Lena Hallengren.

Magnus Isberg är statsvetare och tidigare kanslichef för riksdagens konstitutionsutskott. Han bedömer att lagförslaget i princip är förenligt med grundlagen, men han anser att det är för vagt formulerat när riksdagen ska få pröva regeringens beslut.

– Nu står det att så snart som möjligt ska regeringen lämna över till riksdagen. Man borde precisera att det måste ske till exempel inom några få dagar. Det finns exempel i annan lagstiftning på det, säger Magnus Isberg.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt