Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

M-politiker: Bestäm ålder vid ankomst

Foto: Vadim Ghirda/AP

Ensamkommande flyktingungdomar bör få åldern bestämd redan vid ankomsten till Sverige, inte i slutet av asylprocessen vilket sker i dag, skriver fyra moderata kommunpolitiker i Stockholms län på Svenska Dagbladets debattsida.

När väl beslut om ungdomarnas ålder tas är det inte är bindande, vilket gör situationen rättsosäker. Om den kommun där ungdomen placeras senare bedömer att den sökande inte är minderårig återgår ansvaret till Migrationsverket, skriver Michaela Fletcher, Leif Gripestam, Olle Reichenberg och Martina Mossberg.

Enligt artikelförfattarna är den nuvarande proceduren bristfällig då uppgiften om ungdomarnas ålder vid ankomst oftast baseras på vad de asylsökande själva uppger, om godkända id-handlingar saknas. 

Att bara utgå från muntlig information och sedan vältra över ansvar och kostnader på kommunerna är ohederligt och försätter civilsamhället i en ansträngd situation, skriver kommunpolitikerna. 

Asylprocessen tar i regel mellan 8 och 15 månader. Under den tiden kan ensamkommande placeras på dyra hvb-hem och familjehem. Dessutom innebär det stora antalet asylsökande tonåringar att vissa kommuner tvingas bygga en till två helt nya gymnasieskolor, enligt politikerna. 

2015 kom totalt 163.000 asyl­sökande till Sverige varav drygt 35.000 var ensamkommande minderåriga. Det kan jämföras med att det mellan åren 2000 och 2014 kom 28.000 ensamkommande minderåriga, cirka 90 procent var pojkar eller unga män.

”Det har, som ett resultat av detta, redan nu börjat skapas en snedfördelning avseende könsbalans och ålders­struktur i samhället.”, skriver politikerna. 

Enligt Migrationsverkets prognos för 2016 kan det komma ytterligare runt 150.000 asylsökande varav cirka 30.000 beräknas vara minderåriga. 

Artikelförfattarna varnar för att den explosiva befolkningsökningen i år och under 2015, som motsvarar rikets fjärde och femte största städer, kan få den kommunala välfärden att krascha. Man uppmanar därför regeringen att ändra systemet med åldersbestämning.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.