Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

M-politiker dömd för grundlagsbrott

Den moderate politikern i Åstorp, Pontus Pålsson, har dömts till dagsböter för brott mot efterforskningsförbudet i Yttrandefrihetsgrundlagen, skriver Helsingsborgs dagblad.

Pålsson frågade en anställd i ett mejl om denne pratat med en reporter, och har också frågat en annan anställd per telefon om denne intervjuats.

I Yttrandefrihetsgrundlagen förbjuds offentliga arbetsgivare uttryckligt att efterforska om anställda har lämnat uppgifter till medierna, och att efterforska källor är straffbelagt. Lagen är till för att anställda ska kunna larma om missförhållanden inom offentlig verksamhet.

Enligt åklagaren Bo Birgerson är detta första gången som en politiker döms för brott mot efterforskningsförbudet. Nyckelfrågan i målet har varit huruvida Pålsson, som politiker, varit representant för kommunen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.