Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

M-politiker hotad av IS-sympatisör

Eskilstunapolitikern Abshir Osman uttryckte oro för radikalisering av ungdomar. Då ska han ha hotats av en 21-årig man som öppet stöder terrorgruppen Islamiska Staten. ”Frukta Allah innan du möter honom”, stod det i ett av meddelandena, enligt Eskilstuna-Kuriren.

I början av juni greps en 45-årig predikant hemmahörande i Mellansverige misstänkt för terrorbrott. Han ska enligt Säpo ha försökt värva fyra unga män till terrororganisationen Islamiska staten.

Mannen har bland annat varit verksam vid al-Rahmanmoskén i Eskilstuna och efter gripandet berättade flera unga muslimer för Sveriges Radio att de var rädda för att besöka moskén med anledning av rekryteringsuppgifterna. En av de intervjuade jämförde dessutom ungdomsverksamheten med hjärntvätt.

Eskilstunapolitikern Abshir Osman (M) tog oron på allvar och sade i en intervju att det länge hade funnits krafter som vill radikalisera stadens ungdomar.

– Jag har påpekat det och pratat om att väldigt många ungdomar ligger i riskzonen. Det är inget nytt, det pågår hela tiden. Jag nämnde ingen särskild organisation eller någon enskild moské, säger Abshir Osman till Eskilstuna-Kuriren.

Efter uttalandet ska politikern ha mottagit flera hot via Facebook från en 21-årig man som tidigare suttit i moskéns styrelse. I meddelandena stod bland annat ”Dina handlingar är Kufr” samt ”frukta Allah innan du möter honom”. ”Kufr” ett starkt skällsord inom islam och syftar på en person som är otrogen i religiös bemärkelse.

Abshir Osman tar händelsen på allvar och har polisanmält meddelandena. Polisen har upprättat en anmälan om olaga hot.

– Förundersökningen är inledd. Generellt sett ser vi väldigt allvarligt på all form av hot mot folkvalda politiker, säger Fredrik Hedlund, förundersökningsledare på våldsgruppen i Eskilstuna, till DN.

Polisen har ingen misstänkt i nuläget, men säger att 21-åringen florerar i utredningen. Fredrik Hedlund kan inte svara på om de kommer att höra honom.

– Det är för tidigt att säga.

Enligt journalisten Magnus Sandelin, som har granskat 21-åringens aktiviteter på nätet, stöder mannen öppet Islamiska Staten. Förra sommaren ska han ha skrivit ”Må Allah stärka er och ge er seger” till en svensk IS-jihadist i en sluten Facebookgrupp.

– Det är ingen som helst tvekan om att den här personen sympatiserar med Islamiska staten. Han har försvarat såväl deras erövringar av land, som deras slaveri. Han stöder en terrorrörelse, säger Magnus Sandelin till Eskilstuna-Kuriren.

DN har sökt al-Rahmans ordförande Galal Faris, som inte vill uttala sig. Men till Eskilstuna-Kuriren säger han att 21-åringen fick lämna styrelseuppdraget i höstas.

– Han kommer för att be ibland men har inte längre några sådana uppdrag för oss, säger han till tidningen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.