Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

M-politiker: Tiggare lever gott

Kommunalrådet i Habo påstår på ett chattforum att tiggare lever gott och uppmanar ortens invånare att inte skänka pengar. Uppmaningen får nu hård kritik, och tillbakavisas av en man som tigger i Habo.

”Man drar in mycket pengar och har lägenhet, mobiltelefoner m.m. Jag tror tyvärr att det bästa är om dom får uppleva att det inte lönar sig att tigga.” Citatet är ett chattinlägg som det moderata kommunalrådet Thomas Werthéns skrivit på Habo kommuns chattforum, som P4 Jönköping tagit del av.

– Det är naturligtvis tråkigt för kommunen på det viset att han generaliserar denna fråga. Det är inte lyckligt om vi som kommun blir stämplade med den åsikten, jag tycker att det var ett olämpligt uttalande, säger Jarl Karlsson, socialdemokratiskt kommunalråd, till radion.

En man från Rumänien, som P4 Jönköping pratat med, ger en annan bild av situationen. Han förklarar att han inte har något stabilt boende och som mest tjänar några hundralappar om dagen.

– Vi har det jättesvårt och behöver tigga om pengar för att vi är fattiga och inte har några egna, säger han till radions reporter.

Werthén står kvar vid sin åsikt, som kommer sig av ett tv-program han inte kan precisera.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.