Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 01:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/m-redo-for-strid-med-regeringen-om-coronamiljarder/

Sverige

M redo för strid med regeringen om coronamiljarder

Elisabeth Svantesson (M) vill ha nya besked från finansministern.
Elisabeth Svantesson (M) vill ha nya besked från finansministern. Foto: Beatrice Lundborg

Moderaterna hotar med att oppositionen kan köra över regeringen om inte kommuner och regioner får mer pengar redan i år, utöver vårbudgeten.

– Om man inte vill att det ska bli besparingar i äldreomsorgen så måste vi skjuta till mer, säger Elisabeth Svantesson (M).

Det har bara gått några veckor sedan regeringen och samarbetspartierna C och L lade fram sin vårbudget med stora tillskott till välfärden. Det blev miljarder kronor redan i år till kommuner och regioner, utöver pengar som skjutits till tidigare.

Det är ändå inte tillräckligt, anser oppositionspartierna som i sina budgetmotioner på olika sätt plussar på statsbidragen. Nu flaggar Moderaterna för att man är redo att ta strid med regeringen. Elisabeth Svantesson är partiets ekonomisk-politiska talesperson.

– Gör regeringen inte sitt jobb så är Moderaterna inte främmande för att samla en majoritet i riksdagen för mer resurser, säger hon.

Finansminister Magdalena Andersson (S) är kallad till finansutskottet på tisdag på Moderaternas begäran. Elisabeth Svantesson vill höra hur regeringen motiverar nivån på statsbidragen.

Enligt Moderaternas budgetmotion ska kommuner och regioner få 5 miljarder kronor mer i generella bidrag och lika mycket till extraordinära kostnader under coronakrisen.

Vänsterpartiets budgetmotion innehåller 25 miljarder kronor i extra statsbidrag. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson förväntar sig positiva besked från finansministern.

– Vi vill veta om man har för avsikt att komma tillbaka med med mer pengar för att förhindra nedskärningar. Jag hoppas att mötet på tisdag ska visa att det finns en majoritet för att så ska ske.

Det råder politisk enighet om att kommunsektorn stod inför stora utmaningar redan före coronakrisen, med fler barn och fler äldre som som behöver skola och omsorg. Dessutom bär kommunerna kostnader för integrationen av nyanlända.

– Vi är i en ekonomisk kris som kommer att prägla oss fler år framöver. Kommuner och regioner får betydligt sämre skatteunderlag samtidigt som kostnaderna ökar, på grund av corona men också på grund av ökat försörjningsstöd. Om man inte vill att det ska bli besparingar i äldreomsorgen och skolan så måste vi skjuta till mer, säger Elisabeth Svantesson. 

Regeringen och samarbetspartierna C och L har gett kommuner och regioner historiskt stora tillskott och dessutom lovat att kompensera alla extra kostnader för coronakrisen. Litar ni inte på regeringen?

– Jag hoppas att jag kan lita på regeringen men jag hör att många kommuner och regioner är oroliga för att de inte kommer att få kompensation, säger Elisabeth Svantesson.

Så sent som i januari gick M, KD, SD och V samman och tvingade fram mer pengar till kommuner och regioner än vad regeringen och samarbetspartierna föreslagit. Det kan ske igen, enligt Elisabeth Svantesson.

– Jag vill först lyssna på vad Magdalena Andersson och regeringen har att säga. Men jag ser att det finns en majoritet i riksdagen för mer resurser till den här sektorn. Vi utesluter inte att ta steg i riksdagen.

Inte heller Ulla Andersson (V) är främmande för att oppositionen skulle kunna agera i riksdagen.

– Vi hoppas att regeringen kommer tillbaka med pengar. Annars får vi fundera på hur vi gör.

Magdalena Andersson bemöter oppositionens kritik i en skriftlig kommentar till DN:

”Mitt besked står fast. Kommuner och regioner ska få kompensation av staten för extraordinära sjukvårds- och omsorgskostnader. Elisabeth Svantesson får gärna hjälpa mig att sprida det beskedet till oroliga kommuner och regioner”, skriver finansministern.

Regeringen hävdar att oppositionens beräkningar av kommunernas ekonomiska behov bygger på en feltolkning av siffrorna i vårpropositionen. 

”Finansdepartementet gör bedömningen att de tillskott som görs till välfärden i år täcker både de minskade skatteintäkterna och behoven som uppstår genom den åldrande befolkningen. Vi följer naturligtvis läget i kommunsektorn noga.”