Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

M: Regeringens förslag ger skrämselhicka

Moderaternas talesperson i socialförsäkringsfrågor säger sig få ”skrämselhicka” av regeringens förslag om att sänka åldersgränsen för förtidspension. Det kommer inte att göra folk friskare eller få fler i arbete, menar Johan Forssell.

Regeringen kommer att föreslå att åldersgränsen för att kunna få förtidspension sänks från 30 år till 19. Det är en del i ett åtgärdspaket för att komma till rätta med de ökade sjukskrivningstalen, berättade DN på söndagen.

– Spontant får man skrämselhicka när S talar om att det ska bli enklare att förtidspensionera ungdomar, säger Johan Forssell (M) i en kommentar.

– Många minns säkert hur det gick till för drygt tio år sedan när detta med tiden kom att användas som ett sätt att frisera arbetslöshetssiffrorna.

Forsell, som är Moderaternas talesperson i socialförsäkringsfrågor och vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, betonar samtidigt att oppositionen inte sett förslaget ännu.

– Regeringen måste precisera detta och förklara detaljerna och ekonomin bakom. Att isolerat göra det enklare att få förtidspension låter väldigt märkligt, för det kommer inte att göra folk friskare eller få fler i arbete.

Moderaterna är mycket kritiska till att den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen slopats.

– Forskare, experter och regeringens egna myndigheter är överens om att det ökar sjukfrånvaron, säger Forssell.

För att få fler människor att komma tillbaka till arbetsmarknaden borde bland annat Försäkringskassans kontroller fungera bättre, menar han.

– Det kommer alltid att finnas människor som är för sjuka för att arbeta. Men vi tror att det finns arbetsförmåga kvar hos väldigt många och det gäller att ta till vara den.

– Det känns inte bra att säga till en 19-åring att ”du ska vara förtidspensionerad resten av dit liv”, säger Forssell.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.