Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

M tar makten med SD:s stöd

Moderaterna tar över ordförandeklubban i Gävle med Sverigedemokraternas stöd. Det historiska maktskiftet är sanktionerat av partiets högsta ledning, enligt Dagens Industri.

– Det blir ett exempel på hur det skulle kunna gå 2018 eller i ett extraval dessförinnan. Därför är det väldigt viktigt att det går bra.

Så beskriver en högt uppsatt moderat till Di om vad som beskrivs som ett politiskt experiment. De borgerliga partierna i Gävle har varit i opposition under 96 år, men från den 1 januari tar Inger Källgren Sawela (M) ledningen.

Det lokala stadshusets mandatfördelning efter höstens val landade i något som liknar riksdagens. Precis som på riksplanet har man haft svårigheter att klubba en budget, men i november valde SD att ge sitt stöd till Alliansen.

Källgren Sawela säger att partiledningen rått henne att ta makten och att ledaren Anna Kinberg Batra gratulerat henne, men säger att det inte alls handlar om ett politiskt experiment. Di:s partikällor gör dock gällande att M-ledningen vill undersöka om det går att minoritetsstyra med SD som vågmästare.

Gävle är partisekreteraren Tomas Tobé valkrets och Källgren Sawela beskriver sig som hans tidigare mentor. Hon säger att hon vänder sig till honom ”i svåra frågor” och han ska ha låtit sin pressekreterare medieträna Gävles nya politiska ledning.

”Jag har naturligtvis deltagit i diskussionen och tycker att givet situationen var detta bästa lösningen för Gävle, men det är till syvende och sist ett beslut som fattades av fullmäktigegrupperna i de olika allianspartierna”, skriver han till Di. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.