Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 09:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/m-toppen-de-flesta-partier-har-lite-lik-i-garderoben/

Svensk politik

M-toppen: ”De flesta partier har lite lik i garderoben”

Bild 1 av 2 Lars-Ingvar Ljungman är ordförande för Moderaterna i Skåne.
Foto: André de Loisted
Bild 2 av 2 Mikael Henrysson (SD) delar ut blommor efter SD:s maktövertagande i Bjuv.
Foto: Anders Hansson

Skånemoderaterna ser inte längre några formella hinder för SD-samarbete.

Länsförbundets ordförande Lars-Ingvar Ljungman tycker att de flesta partier har lite lik i garderoben – även Moderaterna.

– Vi har väl en historia där vi vid många tillfällen har försökt motverka eller sagt nej till reformer som alla i dag tar för givna, säger han.

I slutet av januari tog Sverigedemokraterna över makten i det gamla arbetarfästet Bjuv – i en uppgörelse med de lokala Moderaterna. Gruppledaren Patric Fors säger till DN att han vill få ut så mycket moderat politik som möjligt. 

Läs mer: Så blev röda Bjuv en maktbas för SD – med hjälp av M

Liknande samarbeten finns i en handfull kommuner i södra Sverige. Men formellt har Moderaterna inte skrotat den policy som säger nej till lokala samarbeten.

– Jag har hävdat ganska länge att den är överspelad. I alla fall ur ett skånskt perspektiv, säger Lars-Ingvar Ljungman, som är förbundsordförande för Skånemoderaterna.

I början av december hade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson ett enskilt möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Ljungman beskriver mötet som ett naturligt steg.

– Det har varit en process där man på olika sätt har försökt normalisera förhållandet. Den har varit ömsesidig. 

Det betyder inte att Skånemoderaterna ser en självklar gemenskap med Sverigedemokraterna.

– Vi är inte intresserade av att samverka med SD för SD:s skull. Det som måste komma ur det är att vi får betalt för det i moderat politik eller i moderata poster. Det är ett villkor.

Det förekommer fortfarande ett antal sverigedemokrater som utmärker sig med häpnadsväckande uttalanden. Det är klart att man inte kan negligera det.

Är det större möjlighet att få igenom moderat politik med Sverigedemokraterna än med Socialdemokraterna?

– Traditionellt sett är det väl ändå så att vi och Socialdemokraterna har varit huvudmotståndare. Dessutom skulle jag vilja säga att Socialdemokraterna inte har det bästa ryktet när det gäller att samarbeta. 

– Sedan anser jag inte att Sverigedemokraterna är ett borgerligt parti. Det är inget som säger att vi automatiskt får igenom allt vad vi vill, bara för att de kommer till makten. Här gäller det för våra lokala företrädare att leverera. Annars kommer väljarna att protestera i valet 2022.

Vad är nackdelarna med att samarbeta med SD?

– Det är klart att det finns nackdelar, både på ett principiellt plan och på ett mer praktiskt plan. Väldigt många av Sverigedemokraternas förtroendevalda är ganska nya i politiken och har kanske inte någon större kunskap om det politiska spelet. Det kan leda till slitningar både mellan partier men också mellan politiken och tjänstemännen.

Hur stort är det principiella problemet?

– Det förekommer fortfarande ett antal sverigedemokrater som utmärker sig med häpnadsväckande uttalanden. Det är klart att man inte kan negligera det. Även om det finns många som tycker att Sverigedemokraterna faktiskt anstränger sig att städa undan i sitt eget parti. 

Lars-Ingvar Ljungman framhåller att ”de flesta politiska partier har lite lik i garderoben”. Så även Moderaterna.

– Vi har väl en historia där vi vid många tillfällen har försökt motverka eller sagt nej till reformer som alla i dag tar för givna. Som hur många veckors semester man ska ha. Det finns ett antal sådana beslut som är tagna under 1900-talet. Och det är väl kanske ingenting som vi numera är så jättestolta över.

Han tror också att närheten till Danmark har påverkat de lokala Moderaternas vägval i södra Sverige. På andra sidan Öresund för socialdemokrater och borgerliga partier samtal med SD:s motsvarighet, Dansk folkeparti.

– I Danmark har den här frågan hanterats annorlunda.