Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

M vill ge ordningsvakter större befogenheter

Moderaternas Anna König Jerlmyr och Tomas Tobé diskuterar med en ordningsvakt på Sergels torg i Stockholm.
Moderaternas Anna König Jerlmyr och Tomas Tobé diskuterar med en ordningsvakt på Sergels torg i Stockholm. Foto: Emil Hammarström

Ordningsvakter ska få möjlighet att visitera och avvisa personer i större utsträckning. Det föreslår Moderaternas Tomas Tobé som ansvarar för partiets kriminalpolitik.

– Jag tycker redan i dag att ordningsvakterna fungerar som en B-polis, säger Tobé.

Moderaterna vill ge landets kommuner större möjligheter att anlita egna ordningsvakter i väntan på fler poliser på gator och torg. Samtidigt föreslår partiet att ordningsvakterna ska få större befogenheter än vad de har i dag.

Läs mer: Tomas Tobé (M): Vi måste lita på att den egna politiken har stöd

– De ska till exempel kunna visitera personer, beslagta vapen och skjutsa i väg en person. I dag får ordningsvakterna bara hålla fast någon i väntan på polis, säger Tomas Tobé, partiets nya rättspolitiska talesperson som tillsammans med oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr presenterade förslaget på Sergels torg i Stockholm. Tomas Tobé leder även Moderaternas reformgrupp för trygghet och tanken är att förslaget ska läggas fram på partiets stämma i höst.

Enligt förslaget ska ordningsvakterna också få möjlighet att utföra sitt arbete inom större geografiska områden. I dag får de endast arbeta med generella arbetsuppgifter inom begränsade områden, exempelvis i och omkring ett köpcenter. M vill bredda området en ordningsvakt kan jobba på till en hel kommun.

Tanken är att kommunerna ska få bestämma vilket eller vilka områden som ska patrulleras av ordningsvakter och att polisen i sin tur ger sitt godkännande, enligt Tomas Tobé. Och det är kommunerna själva som ska stå för kostnaden.

– Många kommuner känner en stor frustration över situationen för svensk polis. Och om kommunen själv vill göra något för sina medborgare står dagens lagstiftning i vägen.

Med ett breddat arbetsområde och utökade befogenheter bör också utbildningen för ordningsvakter förlängas. Moderaterna vill därför se ett krav på kompletterande utbildning i exempelvis juridik och konflikthantering för de ordningsvakter som ska jobba för kommunen.

Många kommuner känner en stor frustration över situationen för svensk polis.

– En viktig poäng är att stärka samarbetet mellan poliser och ordningsvakter. Att öka antalet poliser tar tid och vi ser detta som ett snabbt sätt att öka tryggheten.

Finns det inte en risk att gränsen mellan ordningsvakter och polis börjar suddas ut om man utökar ordningsvakternas befogenheter?

– Jag tycker redan i dag att ordningsvakterna fungerar som en B-polis. Det är inte ett oviktigt arbete, det är ett viktigt komplement.

– Samtidigt, många argumenterar för mer vapen och jag tror att man ska vara försiktig med att föra fram med den typen av förslag. Det här handlar om de konkreta situationer som uppstår där många ordningsvakter känner att det är orimligt att hålla fast en person i flera timmar för att det inte dyker upp någon polis.

Lennart Ramström, driftchef på Securitas, som också var på Sergels torg i samband med att förslaget presenterades, tycker dock inte att ordningsvakterna behöver utökade befogenheter.

– Vi klarar oss väl med de befogenheter vi har i dag. Vi ska inte ersätta polisen, vi ska vara ett komplement till polisen.

Även Liberalerna vill satsa på fler ordningsvakter i väntan på fler poliser. Jan Björklund har föreslagit ett statsbidrag på 500 miljoner kronor till kommunerna för att anställa 2 000 ordningsvakter.

Fakta.Vakter får använda våld

Ordningsvakter lyder under polisen och är skyldiga att lyda polisens order.

Ordningsvakter har begränsade polisiära befogenheter. De får omhänderta berusade personer som utgör en fara för sig själv eller andra. De får avvisa personer som uppträder störande eller utgör en fara för den allmänna ordningen.

Ordningsvakter får använda våld om uppgiften inte kan lösas på annat sätt. Batong och handfängsel är vanlig utrustning som i sällsynta fall kan kompletteras med skjutvapen.

Grundutbildningen är 80 timmar och den som vill bli ordningsvakt måste ha fyllt 20 år och vara ostraffad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.