Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

M vill göra det svårare att skapa naturreservat

Foto: Pontus Lundahl/TT

Moderaterna vill göra en översyn alla landets riksintressen och samtidigt begränsa kommunernas rätt att skapa naturreservat. Motivet är att frigöra mer mark för byggande av bostäder.

På fredag träffar regeringen allianspartierna och Vänsterpartiet för andra rundan av överläggningar om hur bostadskrisen ska lösas. Enligt Boverket behövs uppemot 700.000 nya bostäder fram till 2025. Orsaken är bland annat en lång period av lågt bostadsbyggande i kombination med en kraftig befolkningsökning.

Moderaterna kommer att ha med sig en lista över reformer som partiet vill genomföra för att få fart på bostadsbyggandet. Överst på önskelistan står en rad regelförenklingar som ska snabba på byggprocessen och frigöra mer mark.

- Vi vill lyfta fram förändringar som är enkla att genomföra men också de som kräver svåra politiska beslut, säger Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för M.

M vill bland annat göra en översyn av antalet riksintressen i landet för att frigöra mer mark till bostadsbyggande.

- Låt inte alla tänkbara riksintressen alltid stå i vägen för bostadsintressen, säger Ulf Kristersson.

M:s förslag är att ansvaret för riksintressena flyttas från myndigheterna till regeringen eller till en särskild nationell expertgrupp.

- När det är tolv olika myndigheter som självständigt kan fatta beslut om riksintressen kan vi vara rätt säkra på att de inte kommer att göra en samlad bedömning av bostadsintresset i detta, säger Ulf Kristersson.

Samtidigt vill M begränsa kommunernas rätt att skapa naturreservat. Det var en rättighet som infördes 1999. M anser att rätten att skapa naturreservat ska flyttas till regeringen.

- Vi tycker att det finns ett problem att förutom alla nationella riksintressen så kan kommunerna lägga på egna naturreservat, säger Ulf Kristersson.

Moderaterna kommer också att föra fram krav på att lätta på strandskyddsreglerna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.