Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 05:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/m-vill-skarpa-reglerna-for-arbetskraftsinvandring/

Svensk politik

M vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring

01:38. Moderaterna föreslår en åtstramning av reglerna för arbetskraftsinvandring till yrken som inte kräver någon, eller kort, utbildning. Ett syfte är att komma åt fusk och missbruk.

Moderaterna vill skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring. Vänsterpartiet är redo att diskutera M:s initiativ men är tveksamma till om det går att komma överens.

– Vi är beredda att prata om det. Men för oss är det viktiga att det inte är arbetsgivaren som har den fullständiga makten, säger Christina Höj Larsen (V).

Moderaterna lade på måndagen fram ett tolvpunktsprogram med förslag på skärpningar av arbetskraftsinvandringen. Bakgrunden är att antalet arbetskraftsinvandrare ökat stadigt de senaste åren och att M anser att de nuvarande reglerna är allt för generösa.

– Arbetskraftsinvandring är i grund och botten viktigt för att företag ska få tag på rätt kompetens. Men då måste det fungera. Vi ser stora problem både med kompetensutvisningar och med omfattande fusk, säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

M föreslår bland annat att det ska finnas ett krav på att den som arbetskraftinvandrar ska ha en lön som motsvarar en heltidsanställning i nivå med kollektivavtal. I dag är lönekravet cirka 13.000 kronor. 

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard. Foto: Anders Wiklund/TT

Dessutom vill M införa försörjningskrav för anhöriga till arbetskraftsinvandrare, något som inte finns i dag. M vill även stoppa all arbetskraftsinvandring av personliga assistenter eftersom det enligt partiet förekommer ett omfattande missbruk och fusk.

Ett viktigt skäl till att skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring är enligt Ulf Kristersson den inhemska arbetslösheten bland många av dem som kommit till Sverige av asylskäl de senaste åren.

– Påtagligt många av dem är arbetslösa, påtagligt många av dem har inte någon högre utbildningsnivå, påtagligt många av dem skulle rimligen kunna jobba med de yrken som det i dag sker arbetskraftsinvandring till, säger Ulf Kristersson.

Flera partier har tidigare flaggat för att de vill se en skärpning av reglerna för arbetskraftsinvandring. Enligt M-ledaren är han redo att inleda förhandlingar med de övriga för att tvinga igenom förändringar i riksdagen.

– Jag har informerat de andra partierna om att vi ska lägga fram de här förslagen. Vi är beredda att diskutera varianter på vårt förslag, men det här är i grund och botten en helhet, säger han.

Vänsterpartiets flyktingpolitiska talesperson Christina Höj Larsen välkomnar att Moderaterna föreslår förändringar för arbetskraftsinvandringen.

– Det är bra att Moderaterna nu tar tag i det som blev resultatet av den reform som de själva genomförde. Både vi och LO varnade då för det utnyttjande och slaveri som skulle bli resultatet av den här förändringen. Tyvärr har vi fått rätt i det, säger Christina Höj Larsen.

Hon är däremot tveksam till om V och M kan komma överens kring de här frågorna.

– Vi vill skifta maktförhållandet från att arbetsgivaren har hela makten att välja och vraka till arbetstagaren. För oss är det viktigt att verkligen skifta den maktbalansen. Det är utifrån det perspektivet vi värderar alla förslag. Vi är öppna för att diskutera vad som går att göra. Men det finns en del av de förslag som Moderaterna har som inte ändrar den här maktbalansen, säger Christina Höj Larsen. 

M-ledaren vill dock att arbetsmarknadsprövningen ska ligga kvar hos företagen.

– Vi tror att företag och arbetsgivare är bättre på att bedöma sitt behov av kompetens än vad en statlig myndighet är, säger Ulf Kristersson.