Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Macchiarini anmäld för nytt forskningsfusk

Kirurgen Paolo Macchiarini anmäls för ännu ett misstänkt fall av ”oredlighet i forskning”.

Det handlar om datortomografiska bilder av en inopererad, konstgjord luftstrupe som ingår i en artikel publicerad i tidskriften The Lancet 2011. Enligt anmälan ska den omstridde kirurgen och hans forskarkollega ha manipulerat bilder och datum, skriver Svenska Dagbladet. Bakom anmälan står de fyra läkare som också anmälde Macchiarini 2014.

”Vi ser allvarligt på alla misstankar om oredlighet i forskning och har gjort en första bedömning av denna anmälan. Den gäller en artikel som redan ingår i den pågående utredningen kring Paolo Macchiarini, där yttrande kommer att inhämtas från Expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden. När en artikel anmäls för oredlighet i forskning inhämtar vi yttranden från författargruppen och detta gör vi även i detta fall”, skriver Karolinska institutet i en kommentar till SvD.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.