Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Macchiarini får sparken

Paolo Macchiarini och hans kollegor vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset trodde att det gick att skapa fungerande luftstrupar av plaströr som hade badats i stamceller.
Paolo Macchiarini och hans kollegor vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset trodde att det gick att skapa fungerande luftstrupar av plaströr som hade badats i stamceller. Foto: Lina Alriksson

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini får sparken från Karolinska institutet (KI), uppger KI för TT.

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini får sparken från Karolinska institutet (KI). Detta med anledning av hans starkt ifrågasatta forskning kring konstgjorda luftstrupar, forskning som kostat flera människor livet.
Beslutet fattades på ett möte som personalansvarsnämnden på Karolinska institutet höll på onsdagen.

Som grund för beslutet anges att Paolo Macchiarini lämnat oriktiga uppgifter i de cv han lämnat in till Karolinska institutet och att han visat "oaktsamhet i forskning" vid institutet."Det är omöjligt för KI att fortsättningsvis ha något som helst samarbete med Paolo Macchiarini. Han har agerat på ett sätt som har fått mycket tragiska konsekvenser för drabbade individer och deras familjer. Hans agerande har skadat förtroendet för KI och för forskningen generellt sett", säger personaldirektören Mats Engelbrektson i ett pressmeddelande.

Får han gå med omedelbar verkan?
– Vi har inga andra kommentarer än det som står i pressmeddelandet, säger pressekreteraren Claes Keisu.

Paolo Macchiarini och hans kollegor vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset trodde att det gick att skapa fungerande luftstrupar av plaströr som hade badats i stamceller från benmärgen. Till följd av detta har flera patienter dött, var av två på Karolinska universitetssjukhuset.

I maj förra året kom utredaren Bengt Gerdin fram till att Paolo Macchiarini hade gjort sig skyldig till forskningsfusk, misstankar som den dåvarande rektorn Anders Hamsten friade Macchiarini ifrån i augusti. Efter att filmaren Bosse Lindquists dokumentär "Experimenten" visades på SVT tog kritiken ny fart, varpå Anders Hamsten och hans närmaste medarbetare avgick.

Fram till nu har Paolo Macchiarini varit anställd som forskare på Karolinska institutet. 

Fakta. Detta har hänt:

2010: Den italienske kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini anställs som gästprofessor på Karolinska Institutet (KI). Samtidigt anställs han på deltid som överläkare på Karolinska universitetssjukhuset (KS).

2011-2012: Macchiarini utför tre operationer med konstgjorda luftstrupar på KS. Två av de patienter som opererats av Macchiarini är nu döda. En lever, men vårdas på sjukhus i USA.

2013: KS stoppar alla fortsatta operationer med syntetiska luftstrupar. Samma år inleder Macchiarini kliniska studier i Krasnodar i Ryssland, där patienter ska opereras i forskningssyfte.

2014: Tre olika anmälningar där Macchiarini aklagas för forskningsfusk lämnas in, en av en belgisk forskare och två av fyra läkare vid KS. KI ger professor emeritus Bengt Gerdin i uppdrag att granska materialet gällande två av anmälningarna.

2015: Varken KI:s etiska råd eller dåvarande rektor Anders Hamsten anser att Macchiarini har gjort sig skyldig till forskningsfusk. Dock avslutas hans gästprofessur och han får en tidsbegränsad anställning som forskare. Anställningen löper ut den 30 november 2016.

2016: Efter att SVT sänt dokumentärserie "Experimenten" avgår rektor Anders Hamsten, KI:s dekanus Hans-Gustaf Ljunggren och rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.