Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Macchiarini försvarar omstridda ingrepp

Other: Sven Lindwall/EXP/TT

Efter den nedlagda förundersökningen bryter nu Paolo Macchiarini tystnaden – och försvarar sig.

Han fortsätter att operera patienter runt om i världen.

– Gudskelov blev medicinska institutioner runt om i världen lite chockade över KI:s agerande och grundar inte sin bedömning på vad som sägs i tv, säger Macchiarini i en intervju med TV4.

Det är i en intervju med TV4 som den italienska kirurgen Paolo Macchiarini talar ut efter att förundersökningen mot honom lagts ned.

Den italienska kirurgen inleder intervjun med att säga att besöket i Sverige inte är ett nöje.

– Tack vare medier är det inget nöje att komma hit till Sverige, säger Paolo Macchiarini.

Läs mer: Stjärnkirurgen – från fakta till fusk

Under intervjun beskriver Macchiarini sina operationer med de syntetiska luftstruparna som framgångsrika och tar upp den eritreanska patienten som bodde på Island.

– För mig är det en framgång. Två och ett halvt år efter den första transplantationen, lever han fortfarande, det är så klart en framgång, säger Macchiarini i intervjun.

Enligt den medicinska utredningen borde inte Macchiarini ha genomfört operationerna, vilket han delvis håller med om.

– Det kanske är sant, men vad skulle vi då ha erbjudit patienterna? Inget? frågar han TV4-reportern.

Läs mer: Macchiariniskandalen – detta har hänt

Macchiarini blir irriterad när reportern frågar honom om han egentligen borde ha fortsatt med sina operationer när det visade sig att de syntetiska luftstruparna kollapsat. Kirurgen förklarar att det hände med den tredje patienten från Ryssland och att det inte fanns några möjligheter att behandla henne.

Jag fortsätter att operera runt om i världen.

Men enligt TV4, som hänvisar till obduktionsrapport, ska den första patienten också ha drabbats av en kollapsad syntetisk luftstrupe.

– Det förvånar mig att du känner till vad obduktionen visade. Och självklart kommenterar jag inte den, eftersom medicinska journaler är sekretessbelagda och andra juridiska skäl, säger Paolo Macchiarini.

Dock har förundersökningen mot Paolo Macchiarini inte hindrat kirurgen från att fortsätta jobba.

– Jag fortsätter att operera runt om i världen. Det är två studier som strax ska inledas i Storbritannien och USA om transplantation av luftstrupe, säger han och tillägger: 

– I dag är jag här i Sverige. I morgon är jag i New York och opererar, dagen efter är jag i ett annat land.

Läs mer: Visselblåsare om Macchiarini: En rättsskandal

Så du jobbar på medicinska institutioner?

– Ja, gudskelov blev medicinska institutioner runt om i världen lite chockade över KI:s agerande och grundar inte sin bedömning på vad som sägs i tv, säger Paolo Macchiarini till TV4.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.