Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Macchiarini kallas till nytt förhör

Paolo Macchiarini
Paolo Macchiarini Foto: Lina Alriksson

Den brottsmisstänkte kirurgen Paolo Macchiarini har kallats till ett nytt förhör i Stockholm. Förundersökningen mot honom har nu pågått i drygt två år men först i oktober kan ett åtal komma.

_ Vi planerar ett förhör med Paolo Macchiarini i september – var vet vi ännu inte – för att därefter sammanställa ärendet och fatta ett beslut om åtal i oktober, säger kammaråklagare Jennie Nordin.

Läs mer: Detta har hänt: Macchiariniaffären

Paolo Macchiarini är misstänkt för grovt vållande till annans död (två fall av inopererade syntetiska luftstrupar där patienterna senare avled), samt ett fall av grovt vållande till kroppsskada. Samtliga operationer utfördes vid Karolinska universitetssjukhuset 2011–2013.

Parallellt med brottsutredningen granskar Centrala etikprövningsnämnden, CEPN, sex artiklar om de konstgjorda strupoperationerna. De har publicerats i vetenskapliga tidskrifter och misstänks innehålla forskningsfusk.

– Om det blir fler personer som eventuellt kommer att åtalas har vi inte bestämt ännu. Vi kommer att ta ställning till det efter förhöret med Paolo Macchiarini, säger Jennie Nordin.

Förundersökningen mot kirurgens mycket omdiskuterade strupoperationer har pågått sedan juni 2015 då en åklagare på eget initiativ inledde en förundersökning. Macchiarini har förhörts en gång tidigare – i juni 2016 – när han delgavs misstanke om brott.

– Vi har hållit omfattade och långa förhör med enormt många människor, ett 80-tal, också personer i utlandet. Det har tagit tid. Det är ett komplex ärende att sätta sig in i och förstå, inte minst när det gäller det medicinska frågorna. Där har vi begärt hjälp av Socialstyrelsens rättsliga råd, säger Jennie Nordin.

Vid en rättegång är det framför allt två frågor som domstolen ska ta ställning till: Har Paolo Macchiarini handlat utifrån ”vetenskap och beprövad erfarenhet” – alltså var metoden att operera in syntetiska luftstrupar vetenskapligt prövad (godkända djurförsök?). Samt den viktiga frågan om patienternas liv verkligen var omedelbart hotade om de inte hade opererats (den så kallade vitalindikationen).

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.