Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Macchiarini misstänkt för brott mot patienter

Paolo Macchiarini.
Paolo Macchiarini. Foto: Lina Alriksson

Den omstridde kirurgen Paolo Macchiarini är nu misstänkt för två fall av grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Han har nyligen förhörts och delgavs då misstanke om brott.

– Misstankarna gäller brott i samband med operationer, berättar kammaråklagare Anders Tordai.

Han leder utredningen tillsammans med kammaråklagare Jennie Nordin.

Brottsmisstankarna gäller operationer som utfördes på Karolinska Univeristetsjukhuset åren 2011 till och med 2013.

Anders Tordai berättar att Macchiarini förhördes under två dagar förra veckan och att han i samband med detta delgavs misstanke om brott.

Misstankarna om grovt vållande till annans död gäller de två fall där patienter fick konstgjorda luftstrupar inopererade. Patienterna avled senare. En turkisk flicka genomgick liknande operationer. Hon lever i dag och har svåra skador. Där handlar misstankarna om grovt vållande av kroppsskada.

Vi försöker titta på hur de här operationerna har gjorts möjliga.

Miacchirarini är dessutom misstänkt för ytterligare ett fall av grovt vållande av kroppsskada. Kammaråklagare Jennie Nordin vill inte avslöja mer om det brottet, men det handlar in om de konstgjorda luftstruparna. Det gäller en operation som genomfördes på våren 2011.

Utöver brottsmisstankarna pågår flera utredningar om fel och forskningsfusk som är kopplade till Paolo Macchiarinis ifrågasatta operationer.

Paolo Macchiarini rekryterades som gästprofessor vid Karolinska institutet år 2010. Han har utfört flera operationer ipå svårt sjuka patienter, då han har opererat in konstgjorda luftstrupar.

Anders Tordai säger att brottsutredningen pågår för fullt, men han kan inte säga när den kan vara klar. Han kan inte svara på om ytterligare personer kommer att delges misstanke om brott.

– Det är omöjligt att svara på i nuläget, säger han.

Jennie Nordin säger att brottsutredningen bedrivs brett och inte bara är inriktade på Pailo Macchiarini.

– Vi försöker titta på hur de här operationerna har gjorts möjliga, säger hon.

Anders Tordai berättar att flera förhör har hållits och att utredarna har vänt sig till utlandet för att få tag på dokument.

– Vi har också vänt oss till rättsliga rådet med frågor, berättar Anders Tordai.

Paolo Macchiarinis advokat Björn Hurtig säger till DN att Macchiarini bestämt nekar till anklagelserna.

– Paolo Macchiarini har inte fattat beslut själv om vilka som ska opereras. De besluten har fattats vid multidisciplinära konferenser. Han har ingått i ett lag där det även fanns svenska läkare. Hans inställning är att han och de andra har agerat så aktsamt man kan för att hjälpa väldigt sjuka människor, säger Björn Hurtig.

Mer läsning.

Bakgrund.Detta har hänt i Macchiarini-skandalen

  • Den världsberömde kirurgen Paolo Macchiarini rekryteras till Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset under 2011.
  • Under 2011 och 2012 opererar han tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset med luftstrupar av plast, klädda med patienternas egna stamceller. Han opererar också patienter i andra länder med sin metod med konstgjorda luftstrupar. De flesta har i dag avlidit.
  • Macchiarini anklagas för att ha förvrängt resultaten från operationerna i vetenskapliga artiklar under 2014. KI friar Macchiarini från forskningsfusk, trots att den externa utredaren bedömt det som fusk.
  • I början av 2016 sänder SVT ­dokumentärserien ”Experimenten” där det framkommer att metoden med de konstgjorda luftstruparna var oprövad och att patienterna lidit.
  • Dokumentärserien får stor uppmärksamhet och det leder till att flera utredningar inleds, bland annat externa granskningar av KI:s hantering av ärendet och operationerna vid sjukhuset. Det pågår även en förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.
  • KI:s rektor avgår och i slutet av mars i år får Paolo Macchiarini ­slutligen sparken från KI.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.