Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Macchiarinis advokat: ”Det var ett vettigt beslut”

01:23. Tre personer har dött efter att ha blivit opererade i Sverige av den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini. Men nu läggs förundersökningen mot honom ned. Beskedet lämnades av ansvariga åklagare vid en presskonferens på förmiddagen.

Paolo Macchiarini reagerade med glädje på beskedet att de svenska åklagarna lägger ner förundersökningen mot honom.

– Han blev mycket nöjd med beskedet, säger kirurgens advokat Björn Hurtig.

Under presskonferensen meddelade de svenska åklagarna att det inte blir något åtal mot den skandalomsusade och före detta hyllade kirurgen Paolo Macchiarini. Beskedet tas emot med lättnad och glädje, berättar Macchiarinis advokat Björn Hurtig.

– Jag tycker så klart att det var ett vettigt beslut. Jag delar i och för sig inte i alla delar den uppfattningen som åklagarna uttryckte om att han skulle ha varit oaktsam. Men i stort är vi mycket nöjda, säger Björn Hurtig till DN kort efter presskonferensen.

Han berättar också att han direkt efter beskedet var i kontakt med Paolo Macchiarini, som för tillfället befinner sig på resande fot.

– Som hastigast talade jag precis med honom. Han blev mycket nöjd med beskedet. Så småningom ska han också få beslutet på engelska och då kan han kanske ge en utförligare kommentar till innehållet, säger Björn Hurtig.

Hur ser ni på möjligheterna till eventuella juridiska efterspel i det här läget?

– Det finns ju möjlighet för målsägarna att begära överprövning. Men det är en gedigen förundersökning som har gjorts med mycket arbete av bland annat mycket kompetenta poliser, säger han och hänvisar till att förundersökningen har varit mycket grundligt genomförd och är på totalt ungefär 55.000 sidor.

Hurtig menar också att om han hade varit målsägandebiträde så hade han tvekat inför att gå vidare med ärendet.

Vad tror du att en sådan eventuell överprövning skulle leda till?

– Jag tror att en sådan skulle kunna nå minimalt med framgång.

Sabina Saidi, advokat och målsägandebiträde för samtliga anhöriga utom den amerikanska mannen, säger att beskedet har väckt besvikelse hos hennes klienter. 

– Vi får ta till oss beslutet och se vad vi kommer göra, säger hon.

Kommer ni att begära en överprövning av nedläggningsbeslutet?

– Det är för tidigt att svara på. Jag ska gå igenom beslutet med de anhöriga, svarar Sabina Saidi. 

Bengt Gerdin, professor emeritus vid institutionen för kirurgiska vetenskaper vid Uppsala universitet, som har granskat Macchiarins verksamhet på KI är inte förvånad över åklagarens beslut om att lägga ner förundersökningen. 

– Det var ett rimligt beslut eftersom det inte går att bevisa att de här sjuka människorna har dött av operationerna eller att det har gjort deras livsresa kortare. Men åklagaren har visat att han har varit oaktsam, säger Gedin.

Samtidigt betonar Bengt Gedin att Macchiarini har brutit mot alla lagar vad gäller patientsäkerhet och etik inom vården. 

– De lagarna finns för att vi ska vara trygga i sjukvården och att ingen ska utföra experiment på människor, säger han.

För att undvika framtida liknande händelser anser Bengt Gedin att ansvariga huvudmän som bedriver vård måste förbättra kontrollsystemen och stöd till forskare. Han varnar också för att dagens beslut kan leda till att vissa personer som varit inblandade i skandalen ser det som ett sätt att legitimera Macchiarinis oetiska verksamhet. 

– Risken är att Karolinska Institutet tycker att åklagarens beslut legitimerar hans handlande, vilket jag inte anser att det gör, säger Bengt Gedin.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.