Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-22 11:53 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/macchiarinis-operationer-ska-granskas-igen/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Nedlagda förundersökningen mot Macchiarini granskas igen

Other: Lina Alriksson

Paolo Macchiarini opererade in plaststrupar på flera patienter när han jobbade på Karolinska universitetssjukhuset. För två månader sedan lades förundersökningen ner.

Nu har två av de avlidnas anhöriga begärt att få sina ärenden överprövade. 

– Nu ska vi gå igenom förundersökningens mycket omfattande material för att bilda oss en uppfattning innan vi tar ett beslut. Vi kommer att jobba så fort vi kan men det här komplicerade ärendet är så omfattande att det kommer ta längre tid än tre månader som ett ”vanligt” ärende tar, säger kammaråklagare Karin Lundström Kron på åklagarmyndighetens Utvecklingscentrum i Göteborg.

Begären om överprövning är (via målsägarbiträdet) inlämnad av anhöriga till den isländske patienten Andemariam Teklesenbet Beyene och den turkiska kvinnan Yeşim Çetirin. Båda opererade på Karolinska universitetssjukhuset, KS, och båda nu avlidna.

– Det är mycket bra att det blir en överprövning. Det finns en stark kritik till att förundersökningen blev nedlagd. Bland annat förlitade sig åklagarna på medicinska rådets yttranden och såg inte att det fanns en koppling mellan medicinska rådets experter och Paolo Macchiarini, säger Karl-Henrik Grinnemo, thoraxkirurg och en av visselblåsarna i Macchairiniskandalen.

Karl-Henrik Grinnemo gör en jämförelse med den isländska utredningen av Macchiarinis operationer (då framför allt operationen av den isländske patienten på KS) som kom i höstas.

– Den isländska utredningen var oerhört seriös. Där hade man till exempel med en alternativ och etablerad behandling till Macchairinis luftstrupstransplantationer nämligen laser för att i avvaktan på annan terapi, ta bort tumören. De har också tagit med onkologer som medicinsk expertis, vilket är viktigt, säger Karl-Henrik Grinnemo.

Grinnemo pekar också på att åklagaren i sin förundersökning faktiskt konstaterade att Paolo Macchiarini hade varit vårdslös när det gällde hanteringen av de syntetiska luftstruparna, men att brotten mot etikprövningslagen och läkemedellagen hunnit bli preskriberade.

Kirurgen Paolo Macchiarini utförde som gästprofessor och överläkare fyra uppmärksammade transplantationer med luftstrupar av plast på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset, KS, under 2011-2012. Alla tre patienterna är i dag döda. 2016 delgavs Macchiarini misstanke om grovt vållande till annans död samt grovt vållande till kroppsskada. I höstas lades förundersökningen överraskande ner i samtliga fyra fall och en våg av kritik följde. En av dem som var starkt kritisk till beslutet då var professor emeritus Bo Risberg.

– Det var minst sagt ett förvånande beslut som sände fel signaler. Här fanns en människa som har opererat utan tillräckliga förundersökningar och dessutom utan etiska tillstånd. Ur medicinsk synpunkt är det hela helt befängt. Man kunde på förhand räkna ut det förfärliga resultatet – och just så blev det också, säger Bo Risberg. Att inte stå till svars för det juridiskt är minst sagt anmärkningsvärt.

Bo Risberg nämner, liksom Karl-Henrik Grinnemo, den misstänkta kopplingen mellan medicinska rådets experter och Paolo Macchiarini.

– Bara misstanken om att det kan finnas jäv, att de sakkunniga är ”smittade” och har ett egenintresse, är allvarligt och måste klarläggas. Det är också viktigt för de avlidna patienternas anhöriga att ärendena granskas. Det handlar ju om ett eventuellt skadestånd, säger Bo Risberg.

Förutom de två anhöriga som begärt överprövning, har tre utomstående personer också begärt överprövning (vilket inte är ett skäl för åklagarmyndigheten att ta upp ärendet).

– När vi gått igenom ärendet så kan vi antingen lägga ner det, om vi delar åklagarens bedömning att det var rätt att lägga ner förundersökningen. Då avslutas ärendet här. Eller så beslutar vi om ytterligare utredningsåtgärder och återupptar förundersökningen, säger Karin Lundström Kron.

Fakta.Macciariniskandalen

  • Kirurgen Paolo Macchiarini utförde som gästprofessor och överläkare fyra uppmärksammade transplantationer med lutftstrupar av plast på tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset, KS, under 2011-2012. Alla tre patienterna är i dag döda. Året efter stoppades kirurgen att utföra fler liknande operationer.
  • 2014 anmälde fyra svenska läkare samt en belgisk forskare Paolo Macchiarini för forskningsfusk men han frias året efter av Karolinska Institutets dåvarande rektor Anders Hamsten stödd av universitetets etiska råd. En tillsatt extern utredare, Bengt Gerdin, hävdade dock forskningsfusk.
  • 2016 sände SVT dokumentären ”Experimentet” där Paolo Macchairinis misslyckade luftstrupsoperationer granskades. Samma år avgick KI:s rektor Anders Hamsten och Paolo Macchiarini fick sparken och delgavs i juni misstanke om brott gällande grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Samtidigt presenterades två externa utredningar om KS agerande i Macchiarinifallet samt KI:s agerande i ärendet. Båda visade på stora brister, en förödande kultur, inkompetens och nonchalans. I oktober i år lades förundersökningen mot Paolo Macchiarini ner. Enligt åklagaren gick det inte att bevisa att Macchiarini skulle vara skyldig till de givna misstankarna.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.