Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Macchiarinis sista struppatient död

Paolo Macchiarini med sin ökända strupe.
Paolo Macchiarini med sin ökända strupe. Foto: Lina Alriksson

Kirurgen Paolo Macchiarinis sista struppatient i Sverige har avlidit, rapporterar SVT Nyheter. Skandalen var redan den största i Karolinska institutets historia.

”Det är med stor sorg som jag sänder mina uppriktiga kondoleanser till [patientens] familj efter att ha fått höra om hennes död. Det skulle naturligtvis vara olämpligt att diskutera hennes tidigare medicinska tillstånd och vård i detta ögonblick”, skriver Paolo Macchiarini i en kommentar till SVT Nyheter.

Två patienter som Paolo Macchiarini opererade och som försågs med plaststrupe på Karolinska universitetssjukhuset hade redan dött och på måndagen bekräftade den tredje patientens pappa på Facebook att hon också avlidit på ett sjukhus i Philadelphia, USA. Ytterligare minst fyra av fem patienter med Macchiarinistrupar har avlidit efter operationer på sjukhus i Ryssland och USA.

Läs mer: Stjärnkirurgen – från fakta till fusk

Macchiarini var en hyllad thoraxkirurg när han 2010 rekryterades som gästprofessor vid Karolinska institutet och som anställd vid Karolinska universitetssjukhuset. Metoden med plaststrupar som dränkts in i stamceller skulle vara banbrytande och revolutionera flera områden inom kirurgin, men den visade sig vara ödesdiger.

De operationer Macchiarini genomförde föregicks inte av djurförsök, det vill säga att patienterna blev hans försökskaniner. Inte heller gick operationsplanerna genom någon etisk prövning innan han implanterade struparna. 

De två första KS-patienterna dog 2013 och Macchiarini belades med operationsförbud. Året därpå anmälde fyra kollegor honom till KI för forskningsfusk. Både universitetets rektor och dess etikråd friade Macchiarini, men 2015 påpekade en extern utredare flera brister och en åklagare inledde en förundersökning om bland annat vållande till annans död. Utredning pågår ännu.

Resultatet av flera påföljande utredningar blev för mycket för KI vars rektor till slut tvingades medge att omdömet brustit. I det skedet, för ett år sedan, meddelade regeringen att flera medlemmar i universitetets styrelse måste bytas ut och att etikprövningslagens definitioner av forskning respektive sjukvård måste ses över.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.