Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Mackar diskriminerar romer

Svenska bensinmackar diskriminerar romer, visar en granskning som Ekot gjort. På en tredjedel av de mackar som testades nekades personer klädda i traditionella romska kläder att hyra bil, trots att det fanns bilar lediga.

Testpersoner klädda i traditionella romska kläder fick först gå in på mackar och fråga om de kunde få hyra en bil. Där det blev nej gick en reporter därefter in och ställde samma fråga.

På 22 av sammanlagt 64 bensinstationer som Ekot undersökte kunde reportern få en bil, trots att personalen bara högst en timme tidigare sagt till testpersonerna att alla bilar var uthyrda.

I huvudsak testades Statoil- och OKQ8-mackar.

Christian Wallén, som tidigare jobbat i tio år på Statoil, talar om en ”djupt rotad främlingsfientlighet”. Han hävdar att det brukade komma direktiv till de anställda om att bete sig så här.

– Det var en struktur på stationen som man skulle förhålla sig till, säger han till Ekot.

Statoilchefen Ola Enquist och OKQ8-chefen Göran Lindblå reagerar mycket negativt när de får höra ljudupptagningarna.

– Det är allvarligt, det är mot vår policy, säger Enquist

– Det är inte acceptabelt, säger Lindblå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.