Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Madestam: Det är en mellanstadiementalitet

Barnsligt eller det enda rätta? Avhoppen från SVT:s partiledardebatt tas emot olika av de statsvetare som DN.se har pratat med. "Att inte kunna sitta vid samma bord som vissa kan ses som konstigt", säger Jenny Madestam, statsvetare på Stockholms universitet.

Bordsplacering är en etikettfråga som under långa tider har väckt huvudbry hos värden. Denna gång är det SVT som har försökt duka bordet precis som de brukar – trots att gästerna har ändrats.

När Håkan Juholt (S) och Lars Ohly (V) fick reda på att de hamnat bredvid Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson inför söndagens debatt i Agenda meddelade de att de inte tänkte medverka.

– Det var det enda de kunde göra. Det hade varit förödande för dem att bli förknippade med Sverigedemokraterna på det sättet, säger Sverker Gustavsson, professor i statsvetenskap på Stockholms universitet.

– Det är inte ett smart beteende. Det blir pinsamt när de bryr sig mer om var i rummet de sitter än om frågorna de ska debattera, säger Jenny Madestam.

Tanken var att allianspartierna skulle sitta på en rad. På andra sidan programledarna skulle oppositionen – inklusive Sverigedemokraterna – sitta på en annan rad.

– Den bilden måste de andra oppositionspartierna undvika till varje pris. En sådan uppställning hade allianspartierna kunnat vända emot dem, säger Sverker Gustavsson.

Jenny Madestam håller med om att det rent bildmässigt hade kunnat signalerat två lag som står emot varandra. Men hon menar att det hade kunnat avhjälpas genom att ännu tydligare ta ställning emot Sverigedemokraterna i debatten.

– Nu kan det uppfattas som barnsligt och som en mellanstadiementalitet att inte kunna sitta bredvid vissa personer, säger hon.

Det här kan påverka förtroendet från väljarna: Sverigedemokraterna gynnas genom att de framställs som martyrer, och den redan svajiga synen på Håkan Juholt kan bli ännu sämre, enligt Madestam.

– Juholt hade en svajig vår och hade precis börjat arbeta upp sitt förtroende. Idag kom både historien om hyresersättningen och det här. Det är inte positivt för honom, säger hon.

Statsvetarna är överens om att det är olyckligt att uppmärksamheten just nu handlar om förutsättningarna för debatten, istället för dess frågor.

– Det är bara ytan som tas upp, inte innehållet. Med tanke på den ekonomiska situationen i Europa och hur den hotar Sverige så är det mycket olyckligt, säger Sverker Gustavsson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.