Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Madsen skrattade under förhöret

01:00. Vi har inte hört hela min klients förklaring. Det säger Peter Madsens advokat efter första dagen av förhandling i mordrättegången om Kim Walls död. Åklagaren ger inga kommentarer.

Timmar före Peter Madsen gav sig ut i ubåten tillsammans med Kim Wall googlade han på ”kvinnlig halshuggning”. Det är bara ett av många mardrömslika bevis som åklagaren lade fram under den första rättegångsdagen i det uppmärksammade ubåtsfallet.

Madsen själv fortsätter att hävda sin oskuld. Han skrattar till flera gånger under förhöret och undrar hur lång tid han har på sig att beskriva sin sexualitet.

Det verkar ha börjat som en trevlig utflykt enligt sms-konversationen mellan Kim Wall och hennes pojkvän torsdagen den 10 augusti 2017:

”Jag lever fortfarande, btw”.

”Men nu dyker vi”.

”Jag älskar dig!!!”

”Han har tagit med sig kaffe och kakor också!”.

Skärmdumpen från sms-konversationen var bland det första som specialåklagare Jakob Buch-Jepsen visade när rättegången mot mordmisstänkte Peter Madsen inleddes på torsdagsförmiddagen.

Det har blivit en vana för medier att se den 47-årige uppfinnaren iförd militärgrön arbetsoverall.

I Köpenhamns Byret, rättssal 60, bär han svart t-shirt, blå mjukisbyxor och svartbågade glasögon. Till synes samlad, händerna knäppta framför hakan. Stundvis nyfiket blickande ut över rättssalens åhörare, stundvis med blicken fäst vid bordet framför sig.

När förhören inleds pratar Madsen tydligt och mycket.

Vid flera tillfällen skrattar han till.

90 journalister från tolv länder har ackrediterat sig för att bevaka rättegången som väntas pågå fram till slutet av april. Merparten följer rättegången via videolänk i ett intilliggande rum och där var stämningen tryckt under delar av första rättegångsdagen.

Som när åklagaren presenterade bilder från utredningsmaterialet, ett material som lika gärna kunde ha använts som inspiration till en skräckfilm. 

Specialåklagare Jakob Buch-Jepsen menar att Madsen natten mellan den 10 och 11 augusti mördade Kim Wall ombord på UC3 Nautilus enligt en förutbestämd plan, att han begått grova sexbrott mot henne, styckat hennes kropp och kastat kvarlevorna till sjöss.

Läs mer: Bilder från dokumentärfilm används som bevis 

Själv fortsätter Madsen att neka till mord. Han säger att det var en olycka orsakad av ett tryckfall i ubåten när han själv befann sig utanför den.

– När jag kravlade ner fann jag Kim Wall liggande därnere livlös. Jag hukade mig ned bredvid henne och försökte väcka henne, satte henne upp och klappade henne på kinderna.

– Efter den uppkomna situationen visste jag inte vad jag skulle göra. Att segla ut två personer med Nautilus men sedan komma tillbaka ensam. Det finns inte något värre, säger han och förklarar att han undanhållit detaljer i händelseförloppet bland annat av hänsyn till Kim Walls anhöriga.

Under eftermiddagen fick Madsens sexuella läggning stort utrymme i förhören. Delar av åklagarens bevismaterial består av beslagtagna filmer från en hårddisk i hans verkstad där man hittat mängder med autentiska filmer på kvinnor som torteras och mördas. Bara timmar före Kim Wall klev ombord UC3 Nautilus ska han även ha sökt på nätet efter hur man halshugger en kvinna.

En rättspsykiatrisk undersökning visar att Peter Madsen är sexuellt avvikande och att det är svårt att få inblick i hans sexuella läggning.

Själv skrattar Peter Madsen till vid frågan om vilka sexuella preferenser och vilken sexualitet han har.

– Hur lång tid har vi på oss?

Han beskriver sig som ”promiskuös” och berättar att han rört sig i sadomasochistiska kretsar men nekar till att ha gjort något sexuellt med Kim Wall.

– Hon var med ombord, inte för att hon var kvinna utan journalist på Wired.

När Madsen berättar om händelserna efter Kim Walls död säger han att han försökte få kroppen överbord.

– Med alla medel försökte jag få henne överbord i ett stycke.

När det inte går lägger han sig efter en stund för att vila.

– Vid den tidpunkten kan inte Peter Madsen mer, säger han och talar alltså om sig själv i tredje person. 

Han berättar att han vid den här tidpunkten också ville försöka ta livet av sig själv.

När rättegången återupptas den igen 21 mars kommer Madsen att få redogöra för de sista timmarna ombord på ubåten – något han själv säger kommer bli mycket tufft ”att dela med världen”.

Läs mer: Niklas Orrenius: Hur hade Kim Wall skrivit om rättegången i Köpenhamn? 

Rättegången framöver

Rättegången är planerad till tolv dagar och beräknas vara klar den 25 april då domen faller. Totalt ska 37 personer förhöras, sex dagar är vikta åt vittnesmål. Av dessa är förhören med rättsläkarna den 23 mars av stor tyngd, liksom förhören med de tekniska experterna den 3 april.

 

Onsdag 21 mars – förhör med Madsen

Torsdag 22 mars – vittnesförhör, bland annat med rättsläkare

Fredag 23 mars, samt 26-28 mars – vittnesförhör.

Tisdag 3 april – vittnesförhör, bland annat med tekniska experter

Onsdag 4 april – redovisning av dokument, däribland rättspsykiatrisk undersökning

Torsdag 5 april – reservdag

Måndag 23 april – formalia; olika typer av redovisningar

Onsdag 25 april – dom

 

Schemat kan ändras eftersom en strejk har aviserats bland offentliganställda i Danmark. Köpenhamns Byret är en av de arbetsplatser som berörs. Detta kan fördröja rättegången. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.