Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 01:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/magdalena-andersson-aktieutdelningar-i-krisande-foretag-sticker-i-ogonen/

Svensk politik

Magdalena Andersson: Aktieutdelningar i krisande företag sticker i ögonen

Finansminister Magdalena Andersson (S) anländer till Finansutskottet i riksdagen.
Finansminister Magdalena Andersson (S) anländer till Finansutskottet i riksdagen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Finansminister Magdalena Andersson (S) är beredd att sätta upp villkor mot aktieutdelningar och bonusar för företag som tar emot statligt stöd till följd av coronakrisen. 

– Jag tvekar inte att skruva i lagstiftningen, säger Magdalena Andersson.

I förra veckan fattade regeringen och samarbetspartierna C och L beslut om att stödja företag som korttidspermitterar personal till följd av coronakrisen. Flera företag har sedan dess permitterat tusentals medarbetare.

Samtidigt har det uppstått en debatt om företagens aktieutdelningar. Finansminister Magdalena Andersson vill inte kommentera hur enskilda företag agerar men understryker generellt att de företag som tar del av statliga stöd bör undvika aktieutdelningar.

– Det är klart att det sticker i ögonen på alla skattebetalare som är med och betalar för korttidspermitteringen om man samtidigt betalar ut stora bonusar och utdelningar, säger Magdalena Andersson.

Stödet för korttidspermittering kommer att hanteras av Tillväxtverket och finansministern menar att ännu återstår att se hur den här lagstiftningen kommer att tillämpas av myndigheten. Kärnfrågan är enligt Magdalena Andersson om lagen kan tolkas som att ett företag kan vara i ekonomisk kris och samtidigt dela ut aktieutdelning.

– Är det så att man gör en sådan tolkning av lagen så tvekar jag inte att skruva i den, säger hon.

Är du beredd att villkora utbetalningarna av stöd till korttidspermitteringar med att företagen inte ska göra aktieutdelningar?

– Först ska vi se hur det här ska tillämpas av Tillväxtverket. Frågan är om man kan ha stora ekonomiska problem och aktieutdelningar samtidigt. Om Tillväxtverket bedömer att det är så tvekar jag inte att skruva i lagstiftningen.

Så svaret är ja på frågan?

– Ja, jag är beredd att göra det. Men det kräver säkert en utredning, remittering och lagrådsgranskning så det kan ta lite längre tid.

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson anser också att företag som tar emot statligt stöd bör hålla tillbaka sina aktieutdelningar.

– Skattebetalarna gör en enorm insats nu för att rädda företag och jobb. Då måste företag generellt som tar emot det stödet hålla tillbaka vinsterna. Det tycker jag är alldeles självklart, säger Elisabeth Svantesson.

Läs mer: Ericsson backar från höjda arvoden