Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Magiskt ögonblick på årets pi-dag

Foto: All over press

Den internationella pi-dagen firas på lördagen, eftersom datumet 14 mars på engelska kan skrivas 3.14. Men något är inte riktigt som vanligt i år, för det är nämligen ett ”pi-år” – och för en oändligt kort stund kan du nå den perfekta matematiska harmonin.

Han gjorde ock havet, i gjutet arbete. Det var tio alnar från den ena kanten till den andra, runt allt omkring, och fem alnar högt; och ett trettio alnar långt snöre mätte dess omfång.

Sedan Konungaboken beskrev Salomos husbygge har mindre gudomliga personer visat att den matematiska konstanten pi har ett oändligt antal decimaler efter 3. Vanligtvis infaller bara de båda första på årets pi-dag – en dag som firas världen över av såväl unga som gamla älskare av matematik.

Läs mer om π.

På lördagen gör dock årtalet 2015 att fler decimaler kan prickas av: 3.14.15. Lägger vi sedan till klockslaget infaller något som närmast kan beskrivas som en magisk pi-sekund: klockan 9.26.53. Då står de tio första siffrorna i pi i perfekt ordning: 3,141592653. Inte nog med det.

Statistikern Jeffrey S Rosenthal vid universitetet i Toronto noterade nyligen att det under ett oändligt kort ögonblick – hur ett sådant nu kan existera – som infaller mellan klockan 9.26.53.58979 och 9.26.53.5898 på lördagen kommer att uppstå en rad siffror där de oändligt många decimalerna i pi radas upp.

Stanna upp och tänk på det en stund. Nästa chans att åtnjuta detta oändligt korta och numerologiskt fulländade ögonblick kommer inte förrän 2115. För otåliga kan 22 juli också firas – Arkimedes definierade en cirkels omkrets förhållande till diametern som 22/7.

Arkimedes intresse för pi är förevigat i uttrycket ”rubba inte mina cirklar” (noli tangere circulos meos), vilket han ska ha sagt när han ritade former i sanden och stördes av invaderande romare. Det mest etablerade sättet att fira pi-dagen är att äta paj, eftersom den grekiska bokstaven pi uttalas på engelska ordet på samma sätt som det engelska ordet för paj.

Det finns de som fnyser åt pi och tycker inte alls att konstanten är speciell. Den mycket underhållande matematikern Vi Hart har publicerat ”Anti-Pi Rant” där hon sarkastisk avfärdar mystiken kring pi. Den som struntar i pi kan fira Albert Einsteins födelsedag i stället. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.