Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Magplask för M – och SD tog sig in i motvind”

Moderaterna kommer att få en tung riksdagsvalrörelse, efter magplasket i natt. Det blåser vänstervindar i Sverige, och de bar fram både Feministiskt initiativ och Miljöpartiet till valtriumfer. Samtidigt slog en främlingsfientlig våg in över också Sveriges EU-val.

Moderaterna gick all in de sista dagarna före valet, med både Bildt, Borg och Reinfeldt på intensiv turné. Men det hjälpte inte alls. Moderaterna gör sitt sämsta EU-val någonsin, och det vill inte säga lite. År 1995 fick M 23,2 procent och nu ser det ut att bli 13 procent, enligt Sveriges televisions vallokalsundersökning.

Det lägger sten på börda på ett regeringsparti som redan haft det tungt och som nu ska försöka streta sig uppåt och vinna regeringsmakten en tredje gång.

Visst kunde statsminister Fredrik Reinfeldt kosta på sig en skål för att hans allierade Centern och Kristdemokraterna gav ett hyfsat formbesked till väljarna inför riksdagsvalet.

Men ett parti som har en tydlig ambition att vara nummer ett och sedan får storstryk inte bara av S utan också av MP, det är en mycket bitter kalk att tömma.

Miljöpartiets goda resultat har gått att ana, om än inte vidden av det. Miljöfrågan har stått överst på agendan för väljarna och partiet har vinden i ryggen i inrikespolitiken. MP har sannolikt också belönats för sin mer EU-positiva linje. Toppkandidaten Isabella Lövin talar om att använda parlamentet för att kunna nå sina mål istället för, som hennes företrädare, att minska unionens makt.

Socialdemokraterna gör än en gång ett dåligt EU-val, vänstervindarna till trots. Frågan är om partiet verkligen vunnit på att ha en EU-motståndare som toppkandidat. Med denna bris från vänster borde Socialdemokraterna ha kunnat prestera bättre.

Feministiskt initiativ är däremot en riktig skräll. Partiet har skjutit upp som en raket i opinionen sedan årsskiftet. De har burits både av en feministisk våg och av en antirasistisk.

Människor runt om i landet har besökt Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons många torgmöten för att visa sitt ogillande genom att vända ryggen mot honom. Det har sannolikt ökat engagemanget för Fi och V - men också för SD, som får mycket uppmärksamhet och dessutom stöd av människor som ogillar att Åkesson inte får tala ostört.

De främlingsfientliga partiernas framgångar i flera andra EU-länder har sannolikt bidragit till att öka det svenska valdeltagandet. Här blåser de starkaste vindarna åt motsatt håll, även om SD gjorde ett överraskande bra val.

Det finns sannolikt flera partiledare som kommer att få svårt att sova i natt. Skulle SD kunna surfa vidare på vågen från EU-valet och göra ett lika gott resultat i september kommer det att bli oerhört komplicerat att bilda regering, om inte alliansen eller de rödgröna skulle få en egen majoritet.

Tre utropstecken.

1. Förnedringen när det parti som vill kalla sig statsbärande i Sverige, Moderaterna, bara blir tredje största parti i Bryssel.

2. Triumfen för Gudrun Schyman, Soraya Post och de andra i Fi när deras parti blir det första med feminism som huvudfråga att ta plats i EU-parlamentet.

3. Överraskningen att Sverigedemokraterna gör ett starkt val och tar två mandat. Den främlingsfientliga vågen i Europa nådde också Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.