Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Maj slår rekord i dåligt väder

01:29. Trött på regn och rusk? Se fyradygnsprognosen som visar att ljuset och värmen är nära.

Maj slår rekord – i dåligt väder. Stockholmsområdet fick de största regnmängderna på över 200 år.

Det usla vårvädret har varit ett återkommande samtalsämne. Och ja, maj har varit kallare än normalt. När det gäller regn, kyla och låga temperaturer står rekorden som spön i backen, enligt SMHI:s statistik.

– När det inte har varit flera dagar i följd med höga dagstemperaturer upplever folk maj som kallare än normalt, och på många håll i landet stämmer det, säger Lovisa Andersson, meteorolog på Weatherpal.

På flera platser i landet föll mer än dubbla mängden regn än normalt och skapade nya mätrekord, till exempel i Stockholm som inte haft så en sådan blöt maj på 200 år.

Även om det inte har varit rekordkallt har det under hela maj bara varit tre dagar över 20 grader. Landets högsta temperatur på 21,4 grader hade Kristianstad den 12:e maj. En lägre högsta-temperatur i maj har inte skett sedan 27 maj 1962.

Varmaste dagen hittills i år är den 20 april i Arvika med 22 grader. Att maj i genomsnitt är kallare än april tillhör ovanligheterna och senaste det inträffade var för 53 år sedan.

Ljuset är viktigt för hälsan och människans välmående. Men även här är det dystra siffror när det gäller soltimmar. Luleå, Umeå och Borlänge har slagit ”antisolskensrekord”, och Umeå har inte haft så få soltimmar i maj månad sedan 1983.

– I och med att nederbördsområden har letat sig in har man inte kunnat samla ihop så många soltimmar som normalt, säger Lovisa Andersson.

Kylan har även gjort att sommarens ankomst har försenats. Hittills har den meteorologiska sommaren (med en dygnsmedeltemperatur över 10 grader fem dygn i följd) bara nått Götalands kustland och östra Svealand. Normalt brukar den ha nått Norrlands östra delar.

Den usla våren behöver inte betyda att resten av sommaren blir lika usel, poängterar Lovisa Andersson. Och redan i mitten av veckan väntar bättre väder där det kan bli runt 20 grader i Götaland. Högtrycket håller sedan i sig under helgen.

– I samband med att vi får upp varma vindar från södra Europa blir det torrare och temperaturen stiger lite mer, säger Lovisa Andersson.

Läs mer.Ovanligt tidig svampsäsong i år

Det myckna regnandet har gjort att det redan nu finns goda matsvampar i trädgårdar och på ängar: Vårmusseron växer i mängder, snöbollschampinjonen är på gång och kantareller är färdiga till midsommar, spår svampexperten Pelle Holmberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.