Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Maja fotades i smyg men pojken gick fri

Foto: Islandstock / Alamy

Den nya lagen mot smygfotografering hjälpte inte. Maja upptäckte att någon tog bilder på henne när hon provade kläder. Men gärningsmannen gick fri. Domstolen menade att bilderna inte hade tagits i hemlighet, eftersom Maja upptäckte vad som hände.

– Jag har slutat gå in själv i ett omklädningsrum efter det här, berättar Maja för DN.

Hon är 21 år och heter egentligen något annat.

Det var i mars i år som hon var inne i en klädbutik i Norrköping. När hon stod halvt avklädd i en provhytt upptäckte hon plötsligt en hand med en mobil som stacks in under dörren.

– Jag fick panik eftersom jag tänkte att bilderna kunde spridas på nätet, berättar hon.

Gärningsmannen, som då var 16 år, upptäcktes snabbt. Han åtalades för brottet kränkande fotografering, enligt en ny lag som infördes den 1 juli i fjol.

I förhör påstod pojken att han inte alls var ute efter att fotografera Maja när hon bytte om. Det var hennes skor han var intresserad av, påstod han.

Men det var av ett helt annat skäl som han friades. När Norrköpings tingsrätt prövade fallet konstaterade rätten att Maja tagit mycket illa vid sig. Men domstolen ansåg inte att pojken kunde dömas. I den nya lagen heter det att fotograferingen måste ske ”i hemlighet” och kvinnan hade ju upptäckt vad som hände, resonerade domstolen.

”Således uppstår ett glapp i straffbarheten i detta fall enbart betingat av att (Maja) råkade se telefonen”, skriver tingsrätten.

– Jag blev väldigt förvånad. Men själv orkade jag inte överklaga, berättar Maja.

DN har kartlagt de åtal och domar om kränkande fotografering som kommit efter den nya lagen. Hittills har tolv personer, elva män och en kvinna, åtalats. Flera av fallen påminner om vad Maja har råkat ut för. Gärningsmannen har i hemlighet filmat eller fotograferat en kvinna eller en flicka när de duschar eller byter om, men blivit upptäckt. I åtminstone ett av fallen dömdes gärningsmannen.

Men i Majas fall försökte inte ens åklagaren pröva fallet i högre instans.

– Domen var väldigt tydlig och citerade ur förarbetena, där det anges att fotograferingen ska ske i hemlighet. Därför tyckte jag inte att jag hade fog för att överklaga, säger kammaråklagare Marie Ericson till DN.

Hon undrar i och för sig om lagstiftaren verkligen hade tänkt sig att fria den gärningsman som blir upptäckt.

– Den situationen blir inte mind­re kränkande, snarare tvärtom, säger Marie Ericson.

I några av fallen rör det sig om mycket grova sexuella övergrepp, där fotograferingen endast är en liten del av åtalet. I Linköping har exem­pelvis två män nyligen dömts för inblandning i grova våldtäkter mot barn. Den ene mannen dömdes till nio års fängelse och den andre fick fem år. Där valde domstolen till sist att bortse från fotograferingen eftersom det var ett förhållandevis litet brott jämfört med de grova sexuella övergreppen som flickorna utsatt för.

I de flesta fall handlar åtalen om att någon har filmat eller fotograferat i smyg när någon har sovit, duschat eller varit på toaletten.

Marianne Ny, överåklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg med uppdrag att följa hur den nya lagen fungerar, har inte tittat närmare på Majas fall.

– En möjlighet hade varit att också väcka åtal för ofredande. Men det är för tidigt att utvärdera hur lagen fungerar, säger Marianne Ny.

Fakta.

Brottet infördes den 1 juli 2013. Enligt lagen handlar det om situationer när någon i hemlighet fotograferar eller filmar någon inomhus, i en bostad, toalett, omklädningsrum eller liknande. Straffet är dagsböter eller fängelse upp till två år.

Minst tolv personer har åtalats för kränk­ande fotografering sedan den nya lagen trädde i kraft.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.