Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

”Målet är att alla ska lyssna, inte bara höra”

Florence Huet är jonglör och en av de som skrivit under cirkusbranschens upprop #theshowisover.
Florence Huet är jonglör och en av de som skrivit under cirkusbranschens upprop #theshowisover. Other: Einar Kling-Odencrants

Sexuella trakasserier, objektifiering och maktstrukturer är vardag inom cirkusbranschen, berättar jonglören Florence Huet. Hon bor i Frankrike och hoppas att uppropet #theshowisover ska få gensvar i landet. 

– Det finns ett motstånd att prata om det här och jag vill att det ändras. 

Tillsammans med 873 andra kvinnor har Florence Huet skrivit under uppropet mot övergrepp inom cirkusbranschen, en bransch där den hårda konkurrensen om jobb får många att vara tysta. 

– Både under min studietid och nu när jag arbetar ser jag det nästan varje dag. Kvinnor objektifieras, sexism hör till vardagen och många gånger hör jag om grova övergrepp som borde straffas enligt lag, säger Florence Huet. 

Hon har arbetat som jonglör i fem år, är baserad i hemlandet Frankrike men reser jorden runt för att uppträda. Det är vardag för de flesta inom branschen.  

– Det är en del av jobbet. Vi har många olika arbetsgivare, i många olika länder. 

Hon älskar sitt jobb, berättar hon. Hon tycker om att vara sin egen chef, kunna välja vilka projekt hon vill ta sig an och ha chans att resa världen över. Men att inte ha en fast punkt eller en säker anställning gör också jobbet ensamt och försätter många i en beroendeställning. 

– Man är väldigt beroende av andra och ofta känner man sig ensam. Det gör att många är tysta om övergrepp, säger hon. 

Här är cirkusbranschens upprop #theshowisover 

Men nu bryts tystnaden. Genom hashtaggen Theshowisover larmar kvinnor i branschen om sexuella trakasserier. Florence Huet valde att skriva under eftersom hon vill att fler ska lyssna. Inte bara på vad som sker i cirkusvärlden, utan i alla branscher. 

– Det känns som om jag är starkare nu. Tillsammans vågar vi prata om det här och vi är så många, från hela världen. Det är detsamma överallt. Målet med de här uppropen är att alla ska lyssna, inte bara höra. 

Florence Huet hoppas speciellt på att uppropet ska uppmärksammas i Frankrike. Där har Metoo-rörelsen inte haft samma styrka som i Sverige och ämnet är känsligt att prata om, menar hon. 

Läs mer: Därför blev Metoo-uppropen så starka i Sverige 

– Det finns ett motstånd och generellt är ämnet tabu i Frankrike. Det är svårt att agera på det här sättet, svårt att prata om de här ämnena, människor lyssnar inte. Så upplever jag det. 

– Jag reser mycket och upplever att det är mycket lättare att prata om ämnen som det här i Sverige, till exempel. Det är mer öppet och mer jämställt, säger hon. 

I Frankrike har enskilda branscher inte gått ut med sina egna upprop, men många kvinnor har delat sina vittnesmål under #metoo eller den franska varianten #angesvinet (#balancetonporc på franska). 

Florence Huet tror att specifika upprop kan ha ännu större genomslagskraft. 

– Vi reagerar inte med våld utan svarar med fakta. Det här är fakta. Jag kommer att dela det här med alla omkring mig, män och kvinnor, de som håller med mig och de som inte gör det. Jag hoppas att alla ska prata om det här mer, de som normalt inte gör det också. 

Vilka konkreta åtgärder hoppas du på?

– Jag vet flera ställen i Sverige där arbetsgivarna har skickat ut mejl till sina anställda om att man ska rapportera om man har varit med om sexuella trakasserier eller övergrepp. Jag hoppas på något sådant i Frankrike också. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.