Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-11 00:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/malexandermordare-far-tidsbestamt-straff/

Sverige

Malexandermördare får tidsbestämt straff

Den beskjutna polisbilen fraktas bort efter dubbelmordet i Malexander, där två poliser sköts ihjäl på en landsväg när trion försökte fly efter en bankrån. Foto: Torbjørn Ohlander/TT

Tony Olsson (numera Byström), en av de dömda för Malexandermorden, får sitt livstidsstraff tidsbestämt till 35 års fängelse. Som tidigast kan han släppas fri om fyra år.

TT Text

Örebro tingsrätt gör bedömningen att risken för återfall i allvarlig brottslighet är låg. Enligt rådande praxis blir den dömda i regel villkorligt frigiven efter att ha suttit av två tredjedelar av tiden.

– Han ska avtjäna 23 år och fyra månader och har redan suttit 19 år och fyra månader. Det är fyra år kvar tills han som tidigast kan komma ut, säger rådmannen Andreas Rung till TT.

– Men det här ska som sagt först vinna laga kraft. Det kan hända att åklagaren överklagar, fortsätter han.

Både Kriminalvården och Rättsmedicinalverket anser att det inte längre finns någon risk för att den dömde ska återfalla i brottslighet. Det finns inte heller någon misskötsamhet som hindrar att man tidsbestämmer straffet.

– Det är en bedömning som vi delar. Det finns inte längre någon konkret risk för återfall.

Tony Olsson dömdes 2000 till livstids fängelse efter de så kallade Malexandermorden 1999 då två poliser sköts ihjäl.

Han har flera gånger tidigare ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, men då fått nej.

Andreas Axelsson och Jackie Arklöv, även de dömda för samma mord, har tidigare fått avslag när de ansökt om att få tidsbestämda straff.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt