Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Malisvensken talade med medfånges far

Foto: Skärmdump al-Jazira/AFP

Sydafrikanen Stephen McGown, som hölls som gisslan tillsammans med Johan Gustafsson i Mali, lever och mår bra. Det säger hans far Malcolm McGown, som talat med Johan Gustafsson två gånger sedan svensken släpptes fri.

– Han berättade att de båda mådde bra, Han säger att Stephen mår bra. Det har inte förekommit något övergrepp eller liknande, säger Malcolm McGown till nyhetsbyrån AFP.

– Nu hoppas vi att Stephen också ska komma ut snart. Just nu är han ensam kvar, säger fadern i telefon från hemmet i Johannesburg.

Johan Gustafsson återvände i måndags till Sverige. Inga detaljer kring hans frisläppande har offentliggjorts.

Malcolm McGown tillägger att Johan Gustafsson har berättat att de två männen var tillsammans ända tills svensken fördes bort för att friges.

De två kidnappades i Timbuktu i november 2011 tillsammans med Sjaak Riike från Nederländerna Riike fritogs av franska elitsoldater i april 2015.

Stephens far, vars hustru dog för en månad sedan, säger att han är hoppfull om att sonen snart ska kunna komma hem. Han säger också att Johan Gustafsson var positiv när det gäller sin forna medfånges situation.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.