Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-20 08:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/malmo-stad-infor-rokrutor-pa-allmanna-platser/

Sverige

Malmö stad: Inför rökrutor på allmänna platser

Foto: Jessica Gow/TT

Malmö vill införa rökrutor och endast inom dessa ska det vara tillåtet att röka på allmänna platser. Det är ett förslag från stadens politiker som kan bli verklighet.

– Åttio procent av allt skräp i Malmö är cigarettfimpar, säger Andreas Schönström (S), kommunalråd för teknik och service i Malmö.

Rätta artikel

I vintras beslutade regeringen att all rökning på uteserveringar, lekplatser, busskurer och perronger kommer att förbjudas från och med 1 juli 2019. Nu vill Malmö stad ta förbudet ett steg längre och inför speciella rökrutor i centrala Malmö dit rökare kommer att hänvisas.

– Vårt förslag är delvis en effekt av det förbudet, säger Andreas Schönström. När personer inte kan röka på uteserveringarna, så kommer de att bege sig ut på andra allmänna platser, och då vill vi erbjuda ett alternativ till dem. 

Exakt hur, när eller om rökrutorna kommer att bli av, håller på att utredas. Det är osäkert om förslaget är förenligt med existerande svensk lag, och en av utmaningarna är att se till att rutorna faktiskt används.

– Det blir svårt för polisen att se till att det efterlevs, de har annat att göra, men vi vill se till att vi skapar ett socialt tryck och tillräckligt attraktiva rökrutor så att de faktiskt används, säger Andreas Schönström.

Enligt Andreas Schönström är 80 procent av allt skräp som städas upp på Malmös gator cigarettfimpar.

– De sköljs ner i avloppssystemet och förvandlas sen till mikroplaster som vi alla får i oss, säger han. Nedskräpningen bidrar också till en ökad otrygghetskänsla, fortsätter han.

Förslaget är inspirerat av flera asiatiska länder där rökrutor, som ser ut som busskurer, används på allmänna platser. Skulle rökrutorna bli verklighet blir de de första i Sverige. 

Förhoppningen är att rökrutorna införs någon gång under nästa år. 

– Vi hoppas att rökrutorna kan förbättra situationen för malmöborna utifrån ett hälsoperspektiv och utifrån ett miljöperspektiv, säger han.