Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 23:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/malmos-forslag-lat-p-vakterna-botfalla-nedskrapare/

Sverige

Malmös förslag: Låt p-vakterna bötfälla nedskräpare

Foto: Nicklas Thegerström

Låt parkeringsvakter skriva ut böter för nedskräpning – för att avlasta polisen.

Det vill Malmö stad som nu uppvaktar regeringen med förslaget.

– Jag tror att få tycker det är rimligt att polisen ska lägga mycket tid på nedskräpningen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Rätta artikel

I dag är det bara polisen som kan ge böter till folk som skräpar ner. 

Men de styrande politikerna i Malmö vill få till en lagändring så att även kommunanställda som parkeringsvakter ska kunna göra det, som Sydsvenskan var först med att berätta.

– På samma sätt som våra städpatruller och trygghetspatruller får uppskattning från Malmöbor så tror jag att man skulle se positivt på att parkeringsvakter som är ute varje dag kan anmäla fel på gatubelysningar, trasiga papperskorgar och prata med folk som kastar skräp. I vissa fall skulle jag också vilja att de skulle kunna bötfälla, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh om förslaget som man nu skickar till regeringen.

Hon säger att det skulle avlasta polisen.

– Polisen har en lång rad andra frågor att jobba med som de rimligen prioriterar. Jag tycker att det är rimligt att polisen inte är ensam om att ordningen upprätthålls på detta sätt. 

Katrin Stjernfeldt Jammeh påpekar att man måste titta på hur det skulle kunna fungera rent praktiskt eftersom parkeringsvakter inte har rätt att hålla fast någon utan då måste ringa polisen.

– Det här är frågor som vi behöver titta på och vi har inga färdiga svar. Men vi vill att man hittar nya lösningar på nedskräpningen.

Malmö stad tittar även på att införa rökrutor på allmän plats inför rökförbudet på uteserveringar från första juli. Sedan i lördags har man också infört ett förbud mot plastpåsar vid torghandeln på Möllevångstorget som gäller alla dagar.

– Plastpåsarna är borta från torghandeln. I stället testar vi nu ett initiativ med papperspåsar på torghandeln, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Läs mer: Fimpar vanligaste skräpet på stränder