Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Malmöskola öppnar igen

Värner Rydénskolan i Malmö.
Värner Rydénskolan i Malmö. Foto: Johan Nilsson

Polis fanns på plats när högstadieeleverna kom till Värner Rydénskolan i Malmö på måndagen för att få information. Skolan var då fortfarande stängd efter förra veckans hot och våld. Senare kom besked om att den öppnar igen på tisdagen.

– Eleverna är välkomna i morgon. Vi har diskuterat hela förmiddagen och eftermiddagen med arbetsgivaren om vilka åtgärder som behövs. Det finns både akuta saker som måste göras i morgon och mer långsiktiga åtgärder, säger Selind till TT.

Eleverna i årskurs 6-9 skickades hem efter ett informationsmöte på morgonen. Det omgärdades av polisbevakning efter uppgifter som att det planerades för motdemonstrationer. Skolan beslutade därför att begära hjälp av polisen.

– Vi hade en upploppssituation för 4-5 år sedan och därför jobbar vi intensivt för att säkerställa att inte vi inte hamnar i en sådan situation igen. I ett värsta scenario kan man uppfatta att en sådan här stängning är riktad mot eleverna och det vill vi inte, säger stadens grundskoledirektör Anders Malmquist.

Det var efter ett större bråk på fredagen som lärarfackens skyddsombud beslutade att stänga Värner Rydénskolan. De menade att säkerheten för personal och övriga elever inte kunde garanteras på skolan.

Läs mer: Malmöskola stängs efter hot och våld.

Anders Malmquist uppger att det är en liten grupp elever som ligger bakom de återkommande problemen.

– Det finns ett tio, tjugotal pojkar på skolan som inte följer de gemensamma regler som finns på skolan, och har svårt att ta emot tillrättavisningar från lärare och annan personal, de bryr sig helt enkelt inte, säger han.

Under måndagen satt skolledningen och förvaltningen tillsammans med olika samarbetspartners och facket i krismöte för att ta fram "trygghetsskapande åtgärder". Målsättningen var att skolan ska kunna vara i gång med undervisningen som vanligt redan på tisdagen.

Redan i höstas beslutade skolan om ett antal åtgärder och extrapersonal för att skapa lugn och ro. Enligt Anders Malmquist hade de regler man då införde klingat av och att man nu skulle se till att rutinerna verkligen följs. Det kan också bli fråga om att stänga av eller flytta på eleverna som bråkar.

För eleverna i årskurs F–5 pågår undervisningen som vanligt under måndagen.

Värner Rydénskolan

Är en F-9-skola med drygt 600 elever och omfattar förutom grundskola även fritidshem.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.