Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Malmöskola stängs efter våld och hot

Det är för farligt för elever och skolpersonal i Värner Rydénskolan i Malmö. Lärarfackens skyddsombud har nu stängt högstadiet i Rosengård på grund av våld och kriminalitet.

– En mycket ovanlig åtgärd, detta trots att skolan med personal och elever är vår allra största arbetsplats, konstaterar Peter Burman, regionchef på Arbetsmiljöverket.

Våld, hot och besök av kriminella vuxna. Till slut blev det för mycket för lärarfacken på Värner Rydénskolan som stoppat undervisningen för cirka 200 högstadieelever.

– Det är våld och hot och tillmälen. Sedan finns det uppgörelser smed elever från andra skolor, säger tillförordnade utbildningschefen Hans Nilsson till TT.

När eleverna på måndagen dyker upp i skolan kommer de att skickas hem med ett brev till föräldrarna. Skolan ska också försöka nå föräldrarna per telefon.

Enligt facket har det akuta läget uppstått sedan högstadieeleverna på Örtagårdsskolans fördes över till Värner Rydénskolan för snart två år sedan.

– Vi avrådde bestämt. Eleverna på två av Malmös, kanske Sveriges, mest problemtyngda skolor skulle fösas ihop i en och samma skola. Men beslutet drevs igenom av besparingsskäl, säger Lärarförbundets skyddsombud Kerstin Kaunitz.

Hon vittnar om dagligt våld, hot, trakasserier, falska brandlarm och avstängda elever som hänger kvar i korridorerna. En av de grövsta händelserna var när en elev jagades med kniv.

– Till slut blev situationen övermäktig för lärarna och övrig personal. Ja, även för eleverna. Det gick inte längre att garantera säkerheten, säger Kaunitz.

Bollen ligger nu hos arbetsgivaren. Facket kräver några akuta insatser som barn- och ungdomsledare på skolan, organiserad rastverksamhet och hjälp till lärare och kuratorer att hålla kontakt med föräldrarna – en betungande uppgift för skolans personal.

– Vi behöver större vuxennärvaro. Fler lärare per elev, helt enkelt, säger Kerstin Kaunitz.

Malmö stad planerar att anlita ett bevakningsbolag som ska göra miljön tryggare. Personalen ska enligt utbildningschefen Hans Nilsson även få hjälp med säkerhetsrutiner och konflikthantering. En del elever kan komma att förflyttas till andra skolor.

Om inte fack och arbetsgivare kommer överens om vad som krävs för att undervisningen ska återupptas blir det Arbetsmiljöverket som får avgöra saken.

Fakta: Brister i skolans arbetsmiljö

Sedan 2013 driver Arbetsmiljöverket ett flerårigt projekt under vilket 30 procent av landets alla skolor ska inspekteras.

I arbetsmiljöundersökningen "Hot och våld i skolan" 2011 uppgav fem procent av de kvinnliga lärarna och sju procent av de manliga att de 2012 utsatts för slag, sparkar eller annat fysiskt våld. Motsvarande siffra för eleverna var nio procent av flickorna och femton procent av pojkarna.

Andra brister finns i arbetsmiljön i form av åldrande skolfastigheter, lokaler som används till bristningsgränsen och som ger problem som exempelvis buller och dålig luftkvalitet.

Tjugo av 22 grundskolor som Arbetsmiljöverket inspekterat i Malmö fick anmärkningar när det gäller rutiner och riskbedömning vid möjliga hot- och våldssituationer.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.