Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Malmström: Blir antagligen inget nytt direktiv

”EU-kommissionen lägger antagligen inte fram något nytt förslag till datalagringsdirektiv efter det som har fällts i EU-domstolen”, säger EU-kommissionären Cecilia Malmström som på tisdagen träffade svenska journalister i Bryssel.

– Datalagringsdirektivet har brister och EU-domstolens invändningar liknar dem jag själv hade under min tid i EU-parlamentet. Då röstade jag emot, men Sverige var pådrivande under den föregående regeringen, säger hon.

Cecilia Malmström har ännu inte hunnit studera domen i detalj och kan därför inte svara på om Sverige kan få återbetalning av de böter som man sedan utsattes för, på grund av att man inte i tid genomförde datalagringsdirektivet. Cecilia Malmström menar att böterna, från rättslig synpunkt, var befogade då, eftersom medlemsländer har skyldighet att genomföra EU-direktiv. Men saken kan nu komma i annat ljus.

– Det måste undersökas närmare, innan vi går vidare i frågan. Våra jurister får titta på det, betonar hon.

Frågan vad EU-kommissionen ska göra nu, sedan domen har fallit, får ett liknande svar från Cecilia Malmström:

– Domstolens beslut kom inte som någon total överraskning efter den kritik som hade framförts från generaladvokaten. Men vi hade inga indikationer i förväg om vad domen skulle bli. Nu finns inte längre datalagringsdirektivet och vi måste överväga vad som ska komma i dess ställe. Men antagligen blir det inget, framhåller hon.

Cecilia Malmström har huvudansvaret att lägga förslag i denna fråga, såvida den hinns med av nuvarande kommission som avgår mot slutet av året. Hon behöver dock stämma av med kommissionärerna Nellie Kroes och Viviane Reding som svarar för angränsande uppgifter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.