Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Måltidshistorikern: En myt att köttbullen är turkisk

Köttbullar och potatismos.
Köttbullar och potatismos. Foto: Nicklas Thegerstrom

Sveriges officiella Twitterkonto förklarade i lördags den, för många så svenska, köttbullen som turkisk. Sedan dess har meddelandet blivit en världsnyhet. Men måltidshistorikern Richard Tellström är kritisk mot uttalandet. 

– Det man håller på med är ungefär det som ryska trollfabriker gör. Det är rätt så allvarligt detta, säger Tellström.

”Svenska köttbullar är egentligen baserade på recept som kung Karl XII tog hem från Turkiet under tidigt 1700-tal. Låt oss hålla oss till fakta!”

Så skrev Sweden.se, en kanal som drivs av bland andra utrikesdepartementett, på sitt Twitterkonto under lördagen. 

Sedan dess har nyheten plockats upp av många stora internationella medier. The Guardian, New York Times, BBC och turkiska Daily Sabah är bara några av de som skrivit om Twittermeddelandet, som på många håll beskrivits som ett erkännande. 

En som däremot inte är imponerad av utspelet är måltidshistorikern Richard Tellström. Han kallar påståendet djupt upprörande. 

– Det man håller på med är ungefär det som ryska trollfabriker gör. De har inte redovisat någon källa och påståendet verkar helt enkelt fabricerat. Det är rätt så allvarligt detta, säger Tellström.

Richard Tellström.
Richard Tellström. Foto: Beatrice Lundborg

Att köttbullar skulle ha kommit till Sverige först under tidigt 1700-tal säger han är fel. 

– Första kända användningen av ordet köttbulle förekommer 1755, i Cajsa Wargs kokbok. Men det är själva ordet som är från den tiden, inte maträtten, förklarar han. 

Innan köttbullen kallades just köttbulle bar den namnet frikadell. Frikadeller hittar vi i Sverige så långt tillbaka som på mitten av 1600-talet och ordet pekar snarare mot Frankrike än mot Ottomanska riket, som Turkiet hette under denna tid, enligt Tellström. 

Han tror att Twittermeddelandet om köttbullarnas ursprung är en konsekvens av slapp inställning till ämnet, från sweden.se:s sida. 

– Jag tror helt enkelt att man bara tänkte att det var en kul grej och inte brydde sig om att kolla upp saken närmare. 

Läs mer: Tio goda recept på köttbullar

Köttbullarna är inte det enda Karl XII påstås ha tagit med sig till Sverige. Det hävdas brett att han även tog kaffe och kåldolmar hit till landet, något som bland annat BBC nämner i sin artikel om lördagens Twittermeddelande. Även detta säger Richard Tellström är felaktigt. 

– Det är en utbredd myt att han plockade det med sig tillbaka från sin vistelse i Ottomanska riket. Men om man tänker efter, hur troligt är det att en kung importerar mat och recept på det sättet?

Men trots att Tellström underkänner teorin om att Karl XII stod för import av turkisk mat så menar han att Ottomanska riket har haft inflytande på vårt land. Han berättar bland annat om ett recept på ”en tursk kötträtt” som finns att hitta i en kokbok från 1737 och beskriver hur man tillagar kebabspett. 

– Man har glömt att Ottomanska riket var en mäktig stormakt som hade inflytande på hela Europa av sig självt, säger han. 

Så kan man då kalla köttbullen för svensk? Tellström menar att man kan det, men säger att vi inte ensamma kan ta åt oss äran. 

– Köttbullar är en ganska så besvärlig rätt att göra, och fanns alltså på många håll där det fanns högre klasser. Den finns i många länder, det är kryddningen, köttvalet och storleken som gör den specifik för olika nationer, säger han och fortsätter: 

– Vi är inte ensamma om köttbullen, det är helt klart. Men det har vi nog aldrig hävdat heller. Men jag tycker att påståendet som gjordes i lördags väcker många frågor. Tycker de att faktakoll inte är viktigt i denna fråga? Tänker man att ”det är ju bara mat”? 

Richard Tellström är lektor i måltidskunskap vid Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap på Stockholms universitet. 

Fakta.Sweden.se

Twitterkontot Sweden.se, och hemsidan med samma namn, är en officiell källa för fakta om Sverige. 

Hemsidan drivs av Svenska institutet. Organisationerna Business Sweden och Visit Sweden, samt regeringen är också samarbetsparter i projektet. 

Källa: Sweden.se 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.