Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-01 07:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/mamman-till-lilla-hjartat-slappt-misstankarna-kvarstar/

Sverige

Mamman till Lilla hjärtat släppt – misstankarna kvarstår

Den biologiska mamman till Lilla hjärtat, har nu släppts från häktet. Hon är dock fortsatt på sannolika skäl misstänkt för att ligga bakom den treåriga flickans död. 

– Tingsrätten bedömer att det inte finns någon risk att hon påverkar utredningen, men jag ska överklaga beslutet, säger åklagare Anna Lander. 

Sedan den 2 februari har den biologiska mamman till Lilla hjärtat suttit häktad misstänkt för vållande till annans död. 

Men på fredagseftermiddagen släpptes kvinnan av tingsrätten. Rätten gör bedömningen att det inte finns någon risk att kvinnan påverkar utredningen i det fria. Kvinnan är dock fortfarande på sannolika skäl misstänkt för vållande till en annans död. 

– Vi tryckte på att hon skulle hållas kvar i häktet på grund av kollusionsfaran, men tingsrätten gjorde en annan bedömning, säger Anna Lander. 

Kvinnan har hela tiden nekat till brott och även till misstanken om brott mot griftefrid. Lilla hjärtats biologiska pappa var även misstänkt för flickans död, men när han avled i häktet avskrevs misstankarna. 

Anna Lander är dock inte tillfredställd med tingsrättens beslut om att häva kvinnans häktning. 

 – Jag ska lämna in en överklagan redan i dag, säger Anna Lander. 

Det var den 30 januari den treåriga flickan hittades död i sin bostad.

DN:s uppmärksammade granskning av fallet Lilla hjärtat visar att kammarätten i Jönköping bedömde att det inte fanns någon ”påtaglig risk” för flickan att återförenas med sina biologiska föräldrar. Detta trots att föräldrarna vägrat drogtester, att socialtjänsten avrådde och saknade insyn i familjen – samt att flickan hade sin trygghet och anknytning i familjehemmet. 

Läs granskningen: Hon fick inte fylla fyra 

Ministern kräver ”Lex Lilla hjärtat”

Socialministern efter fallet med Lilla hjärtat: Lagen måste ändras

Barns rättigheter ska stärkas - Kristersson presenterar förslag

Lilla hjärtats familjehem: Tack för all kärlek och allt stöd