Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 16:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/man-atalas-efter-uppmarksammade-mordet-i-majorna/

Sverige

Man åtalas efter uppmärksammat mord på trebarnsmamma

En 37-årig man från Göteborg åtalas nu för det uppmärksammade mordet på en trebarnsmamma i Göteborgsstadsdelen Kungsladugård. 37-åringen åtalas samtidigt för försök till mord och misshandel av två andra personer.

Den 5 mars hittades en trebarnsmamma död i sin lägenhet i Kungsladugård i västra Göteborg. Dagen därpå greps en man misstänkt för mord, ett brott som han nu åtalas för.

Enligt åtalet har den nu 37-årige mannen knivhuggit kvinnan ett stort antal gånger.

– Det har använts ett kraftigt och extremt övervåld mot den här kvinnan. Det är fråga om ett femtiotal knivhugg eller knivstick, säger åklagaren Thomas Willén till DN.

Mannen åtalas samtidigt för försök till mord och misshandel av två andra personer.

– De händelserna skedde samma dag som mordet, men på olika platser, säger Thomas Willén.

De i sammanhanget mindre allvarliga brotten har mannen erkänt, även om han anser att de ska betraktas som två fall av misshandel av normalgraden. Samtidigt har han sedan han greps helt nekat till att han på något sätt skulle vara inblandad i mordet på trebarnsmamman.

Thomas Willén anser dock att bevisläget är gott.

– Det finns teknisk bevisning i form av att offrets blod har påträffats på flera olika ställen på den tilltalade, på kläder och på skor, säger han och fortsätter.

– Jag menar att den här dna-bevisningen knyter honom inte bara till offret utan även till gärningen. Bland annat finns det bland-dna från offret och den tilltalade. Den tilltalade har inte på något sätt velat förklara de här fynden.

Den åtalade är 37 år och bor i Göteborg. Han har tidigare dömts för en lång rad brott. Bland domarna finns flera fall av misshandel och olaga hot. När mordet i Kungsladugård begicks var mannen villkorligt frigiven från en misshandelsdom.

37-åringen hade inte hunnit med mer än några veckor i frihet när han greps för mordet, något som fick Erik Nord, polischef i Storgöteborg, att reagera kraftigt.

– De här återkommande rabatterna innebär att vi skapar en hel räcka brottsoffer som inte hade behövt vara brottsoffer, sade Erik Nord till DN i april.

Mordet väckte uppmärksamhet även bland riksdagsmän och ministrar och startade en debatt om strafftider och villkorliga frigivningar.

Läs mer: Ny lag på gång: ”Villkorlig frigivning är något man ska förtjäna” 

Den åtalade mannen har enligt ett uttalande från frivården länge haft problem med droger och han ska de senaste åren ha uppvisat ett allt mer utåtagerande och våldsamt beteende.

Eftersom den åtalade nekar till misstanken om mord har åklagaren inte genom förhör kunnat sluta sig till något motiv som skulle kunna förklara brottet.

– Men om jag skulle våga mig på en gissning så handlar det om stark aggressivitet, psykisk ohälsa och användande av droger, säger Thomas Willén. 

Mannens belastningsregister är omfattande och under nästan varje kapitel finns flera olika brott noterade. Många av de mindre grova förseelserna har han aldrig avtjänat någon tid för.

Vid nio tillfällen har mannen släppts ur fängelse som villkorligt frigiven. Han har varit på fri fot under mer än fem år av de många fängelsestraff som han har tilldömts.

Läs mer: Två häktade efter misstänkt mord på trebarnsmamma 

Ämnen i artikeln

Göteborg
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt