Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/man-begars-haktad-for-regaliehaleri/

Sverige

Man häktad för regaliehäleri

Foto: Polisen/Livrustkammaren

En man har häktats misstänkt för grovt häleri av de stulna begravningsregalierna som hittades i Åkersberga.

Den misstänkte mannen nekar till anklagelserna.

Rätta artikel

– Vi anser att det är ett felaktigt beslut och avser att överklaga, säger hans försvarsadvokat Åke Broné efter förhandlingen, till TT.

– Han mår inte bra, han försattes nyligen på fri fot efter att ha varit häktad ganska lång tid (i ett annat ärende) och det här var inte något som han drömde om att få uppleva efter det.

Vad väntar härnäst för er del?

– Först och främst ska häktningsbeslutet överklagas och sedan får vi se hur vi går vidare. Jag utgår från att det blir ytterligare förhör under veckan som kommer, säger Åke Broné.

Ytterligare en man, anhållen på sannolika skäl misstänkt för grov stöld i ärendet, greps på lördagen.

Han har varit anhållen i sin frånvaro sedan i fredags.

”Han är på sannolika skäl misstänkt för grov stöld, alltså delaktighet i själva stölden av regalierna”, säger åklagaren Reena Devgun i ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Förhör med mannen kommer att hållas så snart som möjligt.

De stulna regalierna, två kronor och ett riksäpple, från kung Karl IX och drottning Kristina den äldres begravningar i början av 1600-talet, återfanns i en soptunna som placerats på en bil på en parkering i Åkersberga, norr om Stockholm.

En 22-årig man står inför rätta, misstänkt för stölden i Strängnäs domkyrka den 31 juli i fjol. Rättegången mot honom i Eskilstuna tingsrätt avbröts tillfälligt när beskedet om att regalierna hittats kom.

Mannen har själv sagt att han inte visste någonting om någon kupp, men att han har hjälpt till att fixa cyklar och en båt, som tjuvarna tros ha använt.

Reena Devgun har tidigare sagt att man tror att minst en person till deltog vid stölden. I rätten har hon redogjort för teknisk bevisning mot 22-åringen, som bland annat består av mannens blod som har hittats på brottsplatsen och på en cykel, samt en sopsäck som har kunnat knytas till hans bil.

Rättegången i Eskilstuna tingsrätt kommer att återupptas den 15 februari.

Läs mer:

Kungen bakom de återfunna regalierna var maktspelare i ”Game of thrones”-stil 

Polisen efterfrågar iakttagelser från platsen där regalierna hittades