Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Man död i skogsbrand

Foto: Erik Ardelius

Den våldsamma branden i Västmanland fortsatte att härja under natten till tisdagen. De boende i tätorten Norberg fick instruktioner inför en eventuell evakuering. En 30-årig man har hittats död, svårt bränd.

Strax efter midnatt påträffades en död kropp vid väg 668 norr om Stabäck, mellan Sala och Fagersta. I anslutning till den svårt brända kroppen påträffades en plånbok med id-handlingar som överensstämmer med en person som tidigare anmälts saknad. Det rör sig om en man som snart skulle fylla 31, hemmahörande i Dalarna. Anhöriga har underrättats. 

Vid 6-tiden på tisdagen upptog brandområdet en yta på en gånger 1,5 mil, enligt länsstyrelsen i Västmanland. Området motsvarar storleken hos drygt 21.000 fotbollsplaner.

Den 42-årige mannen som på måndagen skadades i branden ligger nedsövd på sjukhuset i Linköping. Hans tillstånd uppges vara allvarligt, men stabilt.

Timmerbilen som han jobbade i blev på något sätt fast bland lågorna, uppger polisen.

– Han hade kontakt med anhöriga hela tiden genom sin mobiltelefon. När ambulans kom gick han själv ut till den, men med mycket peppning, eftersom det gick inte att komma in med bår i området, säger Ann-Charlotte Israelsson vid polisen i Västmanland.

Mer än så kan polisen inte säga om olyckan eftersom mannen inte är talbar.

Omkring 100 personer har arbetat under natten för att försöka hindra vidare spridning av branden. Under dagen väntas två franska och två italienska flygplan sättas in för vattenbombning.

– De kommer att inleda sitt arbete så fort det bara är möjligt, säger Angelica Runqvist, presstalesperson vid staben för räddningsarbetet.

– Det finns inga ytterligare beslut om någon evakuering.

Under natten övervägde räddningstjänsten även att evakuera samtliga 4.500 boende i tätorten Norberg, men vid 0.30-tiden meddelade räddningsledaren Mats Körner att det för tillfället inte var aktuellt.

– Men vi precis gått ut med ett VMA, ett viktigt meddelande till allmänheten, som säger vad invånarna i Norberg ska göra om det ändå blir en evakuering, säger Angelica Runqvist, informationsansvarig för skogsbranden hos länsstyrelsen i Västmanland.

Det handlar om instruktioner om vart man ska bege sig, hur mycket och vad man bör ta med sig och hur man kan hjälpa grannar.

Enligt SMHI:s prognos ser det ut att bli sol alternativt växlande molnighet i brandområdet. Eftersom väderläget generellt är svårt att förutse, då värmen ger upphov till plötsliga åskskurar, går det inte att säga helt säkert. Men troligast är att området inte får något regn i dag heller.

– Det finns inget säkert regn i sikte, säger Emelie Karlsson på SMHI.

Det kommer att vara något svalare än i går men om solen lyser på kan det bli temperaturer runt 30 grader. Just nu är det vindstilla i området.

Polisen i Västmanland har ”väldigt många patruller” ute och polis från Uppsala och Dalarna förstärker, med främsta uppgift att trafikdirigera och kunna hjälpa till vid en evakuering, enligt Ann-Charlotte Israelsson, länsvakthavande befäl.

– Det tas nya beslut hela tiden och vi får se hur tisdagen blir, om värmen och blåsten fortsätter, säger hon.

Angelica Runqvist säger att räddningstjänsten nu koncentrerar sig på att begränsa branden, inte bekämpa den, och berättar att luftfuktigheten i området höjts, vilket hjälper till att förhindra att branden sprids vidare.

Tidigare under måndagen evakuerades runt 1.000 personer från orterna Ängelsberg och Västervåla med omnejd, samt Gammelby. Som en förebyggande åtgärd evakuerades även runt 15 personer från ett äldreboende i Karbenning utanför Norberg.

Samtidigt rapporterade P 4 Västmanland att en del boende i Norberg börjat lämna orten på eget initiativ. ”När jag körde in till Norberg med bilen så mötte jag en kö”, rapporterade P 4:s utsända.

Nio personer som på eget bevåg gett sig in i området omringades av lågorna, men kunde räddas med hjälp av militärhelikopter. Samtliga uppges ha varit oskadda.

En man som var inblandad i en trafikolycka med en timmerbil i området uppges ha brännskadats. Enligt aftonbladet.se rör det sig om en 42-årig man.

– Vad som har hänt vet vi inte än, mannen har inte kunnat höras. Men på något sätt blev han fast där i lågorna, det brann runt omkring honom och det var mirakulöst att han kunde räddas därifrån, säger Ann-Charlotte Israelsson.

Mannen fördes till Universitetssjukhuset i Linköping där han hållits nedsövd.

Under tisdagen ska två italienska flygplan med kapacitet att transportera upp till fem kubikmeter vatten vid varje tillfälle, förstärka arbetet med att vattenbomba området, och ytterligare en helikopter ska sättas in. Vattnet kommer att hämtas från sjön Åmänningen, som därför spärras av.

Allmänheten uppmanas att plocka bort saker, såsom fiskeredskap, samt att hålla sig borta från sjön. Släckningsarbetet väntas pågå minst en månad. Omfattningen är av sällan skådat slag och enligt länsstyrelsen är branden historisk.

– Det är den största skogsbranden i modern tid (i Sverige), säger Erik Bergman vid länsstyrelsen i Västmanland.

I Surahammar finns en krisgrupp i Hammarskolan och Sala har en stödgrupp i Svartådalens bygdecenter. I Avesta, nordost om Norberg, har man påbörjat förberedelser för att kunna hantera eventuella problem med branden.

Från klockan 8 på tisdagsmorgonen kommer ett krisinformationscentrum att öppnas i biblioteket i Norberg, meddelar länsstyrelsen i Västmanland. Under natten har de boende via ett VMA fått direktiv inför en eventuell evakuering. De har bland annat fått veta att bussar kommer att ställas upp på platser som meddelas vid ett beslut om evakuering.

Räddningstjänsten fortsätter att koncentrera sig på att begränsa branden. Vid 4-tiden arbetade man på att pressa tillbaka branden mot Hörendesjön intill väg 256 mellan Norberg och Sala.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.