Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Män får dubbelt så stor tillgång till dyr medicin


Fler kvinnor än män drabbas av psoriasis. Men det är männen som får tillgång till de effektiva medicinerna.

Andelen män med psoriasis som får biologiska läkemedel är dubbelt så hög som andelen kvinnor. Det visar en undersökning som bygger på uppgifter från Socialstyrelsen och läkemedelsregistret. Generellt använder kvinnor mer läkemedel än män. Men fler män får dyrare läkemedel. Den ojämna utskrivningen av just psoriasisläkemedel gäller alla landsting, men är tydligast i Halland, Stockholm, Skåne och Dalarna.

Filippa Nyberg, docent i dermatologi och vd för Svenska läkaresällskapet, har ingen enkel förklaring.

– Män har inte någon svårare form av psoriasis, säger hon, men tror inte att läkarna medvetet ägnar sig åt ojämlik förskrivning.

Att enskilda kliniker övertar en allt större del av landstinget läkemedelskostnader spelar också in, tror Filippa Nyberg. Risken kan bli att bara den som gör sin röst hörd får medicinen. Hon har själv skrivit ut medicin under sin tid som verksamhetschef på Hudkliniken, Danderyds sjukhus.

– Jag tror inte jag fallit för några krav, men man vet inte.

Detta handlar inte om en onödig utskrivning till män, utan om en underutskrivning till kvinnor, enligt Filippa Nyberg.

Hur vet ni det?

– Det kan vi i och för sig inte veta. Men studier visar att vi har låg förskrivning av biologiska läkemedel i Sverige, så vi utgår från att många som behöver medicinen blir utan. Psoriasispatienter som inte får effektiv behandling riskerar att få problem med psykisk ohälsa.

Finns det uppgift om att fler kvinnor än män med psoriasis lider av psykisk ohälsa?

– Det har vi inte tittat på, men det är en viktig följdfråga vi ska gå vidare med. Nu måste vi kräva en förändring. Det är också politikernas ansvar att se till att klinikerna har pengar att ge medicin till den som behöver. En enskild kliniks budget ska inte avgöra vilken vård patienten får, säger hon.

Sara Enell, 39 år, har psoriasis. Hon bor i Sörmland och fick utan problem tillgång till de biologiska läkemedlen i samband med att hon lades in på sjukhus. Men i sitt stora kontaktnät av psoriasispatienter märker hon en skillnad.

– Jag har fler manliga än kvinnliga vänner som får biologiska läkemedel. Men vissa landsting är mer restriktiva. Jag vet både män och kvinnor som försökt få, men inte fått biologiska läkemedel av ekonomiska skäl, säger hon.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.