Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Man från Uddevalla begärs häktat efter misstänkta fynd

Den man som under lördagen greps i sin bostad har begärts häktad. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, efter att polisen hittat ämnen som kan användas till sprängningar i hans fastighet.

Under lördagen besökte polisen mannens bostad, som ligger i utkanten av Uddevalla kommun, i ett annat ärende. Väl på plats gjorde de flera misstänkta fynd. 

Området spärrades av och en bombgrupp tillkallades. Under måndagen återkom bombgruppen i större styrka, tillsammans med företrädare från Myndigheter för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Försvarsmakten. 

– Det är dels kaliumnitrat och svavelsyra som hittats. Men man kan säga så att det är en mängd kemikalier och det är blandningen av dessa som kan användas till sprängning, säger åklagare Daniel Edsbagge. 

Häktningsförhandling för mannen hålls under onsdagen. Daniel Edsbagge säger att det är det omfattande innehavet av kemikalier som ligger till grund för brottsrubriceringen förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. 

Enligt honom har man inte hittat några andra tecken på att mannen skulle ha planerat ett dåd, men det hindrar inte att han skulle kunna dömas. 

– Det är ungefär som om man hittar personer i en bil med avsågade hagelgevär och rånarluvor. Det är tydligt att de ska begå ett rån, även om man inte vet exakt var de har tänkt genomföra det. 

Även under tisdagen har bombgruppen varit på plats vid fastigheten. Nu ska alla kemikalier skickas på analys hos Nationellt forensiskt centrum. 

Mannen är inte känd för polisen sedan tidigare. I en kommentar till Göteborgsposten på måndagen, förklarade mannens offentliga försvarare att han nekar till brott.  

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.