Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-15 12:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/man-gripen-15-arig-flicka-hittad/

Sverige

Man anhållen – 15-årig flicka hittad i Gävle

Den 15-åriga flicka som anmälts försvunnen i Ludvika i söndags har hittats. 

Det var efter en husrannsakan i en lägenhet i Gävle som flickan anträffades med en man. 

– Den här mannen är gripen och anhållen misstänkt för människorov och våldtäkt, säger Stefan Dangardt, polisens presstalesperson i Bergslagen.

Det var i söndags den 15-åriga flickan åkte i väg från bostaden på elsparkcykel vid lunchtid i Ludvika och polisen inledde kort efter en förundersökning om misstänkt människorov – för att kunna använda fler verktyg för att utreda försvinnandet. 

Strax efter midnatt natten till onsdag hittades flickan i en lägenhet i Gävle. Enligt polisen bedömdes flickan trots omständigheterna vara okej.  

– Det var efter en husrannsakan i en lägenhet som flickan anträffades med en man. Denna man är nu anhållen misstänkt för människorov och våldtäkt, säger Stefan Dangardt. 

Mannen är i 20-årsåldern och förd till arresten i Dalarna. Det misstänkta brottet inträffade i Gävle, vilket gör att polisen i området kommer att utreda fallet. 

Om mannen har gjort vissa medgivande vill inte polisen berätta. 

Varför misstänker ni våldtäkt? 

– Det har ju hållits en del inledande förhör med både flickan och den misstänkte. Det är mot bakgrunden av vad som har framkommit hittills i utredningen även fast den inte är så långt gången, säger Stefan Dangardt. 

Vad låg bakom att ni hittade flickan? 

– Det var inre spaning, iakttagelser och tips från allmänheten som ledde till att vi kunde göra en husrannsakan i den här lägenheten, säger Stefan Dangardt. 

Polisen vill inte berätta om flickan och mannen kände varandra sedan tidigare. 

Var det i mannens lägenhet ni hittade flickan? 

– Jag vet inte vem som står bakom hyreskontraktet. Om de fanns i lägenheten båda två så misstänker jag att en teknisk undersökning håller på att eller ska genomföras under dagen, säger Stefan Dangardt.