Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Man kallade same för ”lapp” – åtalas

En man i 70-årsåldern har stämts vid Gällivare tingsrätt för att ha kallat en same för ”lapp” på Facebook. Nu åtalas mannen för hets mot folkgrupp och förolämpning, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Enligt polisanmälan inträffade brotten mellan den 30 juni och 15 juli i år. Den 70-årige mannen, som är hemmahörande i Örebro län, hade tidigare träffat samen på ett hotell i Gällivare och blev efter det vänner på Facebook.

Den 70-årige mannen postade en kommentar på samens Facebookvägg där han bland annat skrev ”Lapphelvetet. Numera avslutat.” och  ”världen är himla stor utanför renland. Lycka till lapp”.

När samen påpekade att benämningen ”lapp” är stötande, svarade mannen att ”Lappar är lappar och ska så vara. Stanna där ni hör hemma. Jag har lidit tillräckligt av detta lapphelvete”. Flera personer blandande sig i kommentarsfältet och försvarade samen, men mannen fortsatte att skriva nedsättande saker om samer.

I polisförhör säger den 70-årige mannen att han inte är arg på samen, men att han ”verkar vara lite digitalt stelbent” och tycker ”att han bor på fel plats helt enkelt om man blir så rädd när man kommer till Stockholm.” Mannen säger att han tyckte att samens kommentarer om Stockholm var nedlåtande. 

”Han skrev om Stockholm. Han skrev att han blev alldeles yr i huvudet och förvirrad utav av alla bilar och människor och tyckte det var jätte jobbigt där. Det är väl i så fall lika nedlåtande mot vår huvudstad och folket som bor där som att jag skrivit att jag tyckte det var skönt att lämna Lapphelvetet”, säger mannen i polisförhöret.

Kommentarerna publicerades på en publik Facebooksida och åklagaren menar att mannen gjorde det med uppsåt och betonar att straffvärdet särskilt ska beaktas eftersom motivet var att kränka samen på grund av hans etniska ursprung.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.