Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Man knivskuren till döds på asylboende

Foto: TT

En 19-årig man knivskars tidigt på fredagsmorgonen till döds på ett asylboende i Storå norr om Lindesberg i Örebro län. Tre personer har anhållits misstänkta för mord. 

Strax före klockan halv sex på fredagsmorgonen larmades polis och ambulans till asylboendet med anledning av ett bråk. På plats fanns en svårt knivskadad man som senare avled på sjukhus, enligt polisen. 

Polisen grep två män – 26 och 28 år – på plats på asylboendet. Ytterligare en misstänkt man, 33 år, flydde till skogs. Denne greps senare under förmiddagen av polis.

Alla tre misstänks för mord. De har hörts av polisen och är nu anhållna.

– Alla medger att de har varit på plats, sedan har de lite olika uppgifter att komma med, säger Stefan Wickberg, presskommunikatör vid polisen i Örebro.

Ingen av dem har än så länge medgivit att de har hållit i kniven.

– Nu gäller det att reda ut vem som har hållit i kniven. I det här läget är alla misstänkta för mord tills vi kan säkerställa vilken roll de har haft, säger Stefan Wickberg.

Motivet är ännu oklart. 

– Det är väldigt centralt i utredningen att få klarhet i den frågan. 

Stefan Wickberg kan inte svara på om polisen har hittat mordvapnet. Han är heller inte helt säker på att det verkligen rör sig om en kniv eller om det är ett annat skärvapen.

Advokat Andreas Hahn företräder en av de misstänkta männen. Han hade ännu inte träffat sin klient på fredagen och var heller inte insatt i ärendet.

– Det är ingen tolk ordnad än. Jag förväntar mig att träffa honom i morgon (lördag), säger han.

Männen bodde tillsammans på asylboendet, som är ett lägenhetskomplex. Enligt uppgift till Nerikes Allehanda bodde offret och de tre männen tillsammans i en lägenhet där knivdådet ska ha ägt rum. Polisen har hört ett stort antal personer på asylboendet och kommer att fortsätta förhören under lördagen. Även den tekniska undersökningen väntas fortsätta under morgondagen.

Migrationsminister Morgan Johansson, S, säger till TT att han följer händelsen ”väldigt noga”. 

– Det är naturligtvis en oerhört tragisk händelse varenda gång något sådant här inträffar. Jag vet för litet om detaljer och bakgrund för att vilja spekulera, säger han. 

Enligt honom finns en risk för våld på asylboendena. 

– Här är ofta människor som dels får vänta väldigt länge, dels från början befinner sig i en situation som är väldigt frustrerande. De har flytt från ett land och de får inga besked. Nu vet vi inte bakgrunden i just det här speciella fallet, men vi har ju förstärkt bevakningen och fördubblat antalet vakter på asylboendena. Vi kanske måste vara beredda att göra mer, men vi ska komma ihåg att vi har 100 000 människor i våra asylboenden, och under hösten fick vi förtäta ganska mycket så att människor får bo trångt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.