Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:12 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/man-mar-battre-av-jamstallt-arbetsliv/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Män mår bättre av jämställt arbetsliv

Mer jämställdhet i arbetslivet förbättrar inte kvinnors välmående. Däremot tycks mäns hälsa påverkas i positiv riktning. Det visar en ny avhandling som läggs fram nästa vecka.

Det är forskaren Ann Sörlin vid Umeå universitet som gjort en omfattande granskning av 120 företag. I de jämställda företagen upptäckte hon att kvinnornas hälsa inte påverkades nämnvärt, ­däremot började männen ta ut fler sjukdagar.

– Männen gick inte till jobbet när de var förkylda. Det verkar som om männen börjar ta hand om sig bättre, säger Ann Sörlin.

När hon granskade materialet visade det sig att kvinnors och mäns sjukskrivningsmönster började likna varandra i högre utsträckning i de företag där kvinnor och män ges lika förutsättningar.

– Bland företagen jag undersökt så visade det sig att det blev fler sjukdagar bland männen på jämställda företag, säger Ann Sörlin.

Sörlin pekar på att mäns och kvinnors beteende blir alltmer likt ju mer jämställdheten ökar.

– Vi vet att kvinnor har tagit efter mäns levnadsmönster på flera områden. De röker mer och kör fortare. Samtidigt lever män som tar ut föräldraledighet längre, säger Ann Sörlin.

Kan man säga att män vinner mest på ett jämställt arbetsliv?

– Ja, det verkar så. För att kvinnor ska tjäna på att arbetsplatsen är jämställd förutsätter det också att hemsituationen är jämställd.

Men jämställdheten behöver inte ses bara utifrån ett samhällsekonomiskt perspektiv, menar Ann Sörlin.

– Jämställdhet kan ha ett egenvärde och får kosta pengar. Vi säger inte att Sydafrika var ett bättre samhälle under apartheid, trots att våldet har ökat efter avskaffandet och vi tycker inte att Syrien var ett bättre land före protesterna för demokrati, säger hon.

Är du överraskad över ditt forskningsresultat?

– Ja, det var jag. Jag hade en förenklad bild av hur det skulle se ut, säger Ann Sörlin.
Forskningen bygger på ett index där Sörlin har samkört faktorer som löner, föräldraledighet och position på företaget. Tanken är att avhandlingen ska användas ute på företag och i organisationer som vill arbeta med jämställdhet.

– Min ambition var att försöka bygga ett index som personalansvariga ska kunna använda och göra egna studier av jämställdheten på deras företag, säger Sörlin, som lägger fram sin avhandling på fredag.

Guide 121 företag har specialgranskats

Vad är jämställdhet?

■ Avhandlingen av Ann Sörlin heter ”Hälsa och den gäckande jäm­ställdheten – Kan jämställdhetens påverkan på hälsan mätas?”. Den består bland annat av en registerstudie med information om faktorer som lön, sjukfrånvaro, utbildningsnivå och föräldraledighet från 1 miljon personer. 46 IT-företag och 77 företag i livsmedelsbranschen har specialgranskats. Dessutom har 3 000 enkäter skickats till arbetstagarna där de får svara på frågor om jämställdhet.
Källa: Umeå universitet.

■ Jämställdhet förutsätter en jämn fördelning av makt och inflytande mellan kvinnor och män.
■ Kvantitativ jämställdhet handlar om rättvisa gällande lön, arbetsvillkor, inflytande med mera. Jämn könsfördelning anses råda när båda könen utgör minst 40 procent vardera.
■ Kvalitativ jämställdhet handlar om att rutiner, värderingar, organisation med mera är könsneutrala och inte präglas av könsbestämd kompetens.
■ Förändras den kvantitativa fördelningen finns förutsättningar för kvalitativa förändringar, och omvänt.

Källa: NE

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.