Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Man med barnvagn gick genom isen

Platsen där mannen gick igenom isen.
Platsen där mannen gick igenom isen. Foto: Johan Nilsson / TT

En man med barnvagn trillade i en isvak i centrala Malmö tidigt på tisdagseftermiddagen. Barnet och pappan räddades i land. ”Jag hörde bara skrik”, säger ett vittne.

Flera personer blev vittnen till händelsen och såg när isen brast under mannen, som var ute med sin dotter på Pildammarna, drygt 15 meter från kanten. Mannen skrek och förbipasserande larmade räddningstjänsten.

Barnet och pappan hade änglavakt. Malmöbon Jesper Johansson såg det inträffade och tvekade inte att göra en hjälteinsats.

– Barnvagnen höll på att sjunka och pappan var ganska trött där. Men han fick tag på sin lilla flicka i sovpåsen som barnet låg och sov i. Och så fick han upp barnet och sovpåsen till mig på iskanten, så hon blev aldrig blöt, säger han till Expressen.

Barnets mamma tog hand om barnet medan Jesper Johansson letade rätt på ett redskap att rädda mannen med.

– Så fick vi ut med den till honom, och då hade han kraft nog att ta tag i den.

Räddningstjänsten har varit i kontakt med Malmö stad om att sätta upp ytterligare varningsskyltar vid Pildammarna efter händelsen.

– Det ser fint ut men det är, uppenbarligen, förrädiskt, säger Gustav Sandell, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd, till Sydsvenskan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.